300 éves imahely

2023.10.29. 20:03

Megújultak a feszületek a lőrinci kápolna kálváriadombján

A kereszteket és a corpusokat – Krisztus és a két lator testét – a helyi középiskola növendékei tették rendbe.

Tari Ottó

Megújultak a kápolnával szembeni kálváriadomb feszületei is

Forrás: Tari o

Lőrinciben a napokban folytatódott a Zagyva keleti partján álló Szent Anna-kápolnának és környezetének rendbe tétele. Az idén 300 éve épült imahely az elmúlt időszakban – mindenekelőtt Pálinkás Péter alpolgármester kitartó szervező- és kétkezi munkájának, valamint helyi aktivisták közreműködésének, illetve Szabó Zsolt országgyűlési képviselő lobbitevékenységének köszönhetően – teljesen megújult. A főépületet állami támogatásból renoválták, a tető héjazatát megerősítették és vízelvezető csatornával szerelték fel, elkezdték a remetelak felújítását – a későbbiekben itt közösségi teret szeretnének kialakítani –, s a terület gondozása, a fűnyírás is folyamatos munkát igényel.

Pálinkás Péter most arról számolt be, hogy megújultak a kápolnával szembeni kálváriadomb feszületei is. A kereszteket, valamint Jézus és a két lator életnagyságú, fából készült testét a helyi Március 15. Középiskola növendékei – Csordás René Bálint, Hajdara Gergő Bence, Hidvégi Milán, Kiss Bence Norbert, Rohács Patrik, Szölke Bence Noel, Komjáti Viktor, Bangó Martin, Berki Roland, Szarka Dániel és Zsurka Erik – festették le szakoktatóik, Mizser László és Szabados Gyula mesterek irányításával.

A kálváriadombhoz, csakúgy, mint a kápolnához, legenda is fűződik. Eszerint a huszadik század elején a Zagyva egyik árvize egy fiatal lány holttestét sodorta a kápolnával szembeni dombra. A hozzátartozói sokáig keresték, s végül itt találtak rá, erre emlékeztetve állíttatták a feszületeket. A felirat is erről tanúskodik: Állíttatta Isten dicsőségére Bakos József és neje, Szabó Erzsébet, 1913.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában