eger

2017.12.27. 13:54

Áldás termelőre, borra, fogyasztóra

Szent János apostolra, evangélistára emlékeztek szerdán az egri Bazilikában, és a hagyomány szerint megszentelték a borvidék nedűit is.

Pócsik Attila

Szent János-napján a termelők is hálát adtak a kiváló minőségért és mennyiségért az egri Bazilikában Fotó: Márkus Attila

– Urunk, Istenünk! Ajándékozó kezeddel áldd meg és szenteld meg ezt a bort. Szent János apostol és evangelista közbenjárására áldd meg és oltalmazd mindazokat a benned hívőket is, akik ebből a borból isznak. És miként Szent Jánosnak nem ártott meg a neki adott mérgezett ital, ugyanúgy mindazok, akik Szent János tiszteletére ebből isznak, az ő érdemeiért maradjanak mentesek minden mérgező és ártó hatástól. Add, hogy akik ezt megízlelik, azok szent neved segítségül hívására erőt és üdvösséget nyerjenek – e szavakkal szentelte meg szerdán Csizmadia István plébános az Egri Borvidék idei termését a Bazilikában tartott Szent János-napi szertartáson.

Hozzátette: a köszönet napja ez, amely a bor készítőinek és fogyasztóinak hálájáról szól.

A szertartás után a résztvevők – élükön a borlovagrendek képviselőivel és a fertálymesteri testület tagjaival – a Líceumba vonultak. Itt Pál Sándor értékelte az idei évet. Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke bejelentette: a borvidéken Debrői Hárslevelűből 22 ezer 187 mázsa termett, ebből hárslevelű superior 2981 mázsa. A klasszikus Egri Bikavér mennyisége 165 ezer 482 mázsát tett ki. Ebből superior és grand superior 27 ezer 595 mázsa volt. Az egyéb védett eredetű egri bor alapanyagából 142 ezer 612 mázsa termett.

Szent János-napján a termelők is hálát adtak a kiváló minőségért és mennyiségért az egri Bazilikában Fotó: Márkus Attila

Kiemelte: mindez az jelenti, hogy az idei termés mennyisége 10 százalékkal több a tavalyinál, az pedig, hogy a termés 15 százaléka superior, illetve grand superior kategóriába tartozik, azt is jelzi, hogy kiváló minőségről beszélhetünk.

A későbbiekben Patai István, az Egri Borvidék Borminősítő Bizottságának elnöke szólt az ez évi munkáról. Kiemelte: közel félszáz alkalommal ülésezett a grémium, s előfordult, hogy 40 mintát is minősítettek. Az év legjobb borminősítőjének járó oklevelet ezúttal Szuromi Mihály kapta. A díjazott a Heolnak elmondta: a 70 tagot számláló bizottság fontos feladata, hogy meghatározza, melyik bor méltó az egri névre. Ő maga 2009 óta tagja a grémiumnak s már második alkalommal ismerték el oklevéllel a munkáját.

Igazán kiemelkedő a minőség

Varsányi Lajos borász a Heol kérdésére úgy fogalmazott: ezt az évjáratot még sokáig emlegetik majd a szakemberek, ugyanis az elmúlt évtizedek egyik legjobb minőségéről beszélhetünk. Kiemelte: minden esély megvan arra, hogy kiemelkedő borok szülessenek.

– Viszonylag ritkán adatik meg a termelő életében egy-egy ilyen esztendő, hogy minden összeálljon: elegendő a csapadék mennyisége, a napfényes órák száma, a hőösszeg és költségek sem „szálltak el” – emelte ki Varsányi Lajos.

Mennyiségi szempontból is elégedettek a termelők, a tavalyihoz képest tíz százalékos plusz pedig megfelel az országos átlagnak. Megtudtuk: az Egri borvidéken alig volt jégből eredő veszteség. Ez köszönhető a borvidéki jégelhárító rendszernek, ami az idei évben már az ötödik szezonját tölti. Amennyire be kellett vetni a szezon elején – májusban, illetve június­ban száz-száz órát üzemelt –, ahhoz képest augusztusban szinte nem is kellett működtetni. A tavalyi évhez képest így mindenképpen kevesebb védekeznivaló volt.

 

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában