EGER

2018.02.14. 19:13

Bálint-nap az egri várban: vásárlók és árusok szórakoztattak

Bálint-napot tartottak a Dobó István Vármúzeum Dobó-bástyájában szerdán.

V. M.

Élő tudomány címmel életmódról, gasztronómiáról és irodalomról hallgathattak előadásokat a vendégek, ezután következett az élő panoptikum. Megelevenedett a XVI. századi egri piac: vásárlók és árusok szórakoztattak. Veronka történeteket mesélt, például, hogy hogyan vált sütőasszonnyá, a tésztadagasztásról és a kemencehasználatról is szót ejtett.

Később Dorottya asszonnyal elegyedett szóba, aki épp vásárolni ment a piacra. Beszélgetett az árusokkal, így kiderült, a kalácsok, a kenyerek hogyan készültek. Ezután a borárusnál állt meg, aki fűszeres nedűt kínált neki. Végül a megjelentek is bekapcsolódtak a piaci forgatagba: bársony és kötött ruhaneműket, magyar nyelvű Bibliát, nyomdai képeket csodálhattak meg.

Középkori muzsika is felcsendült, vitézek perdültek táncra. Végül török kávéházba invitálták a vendégeket, akik foglalkozásokon is részt vehettek, török-magyar nyelvmestert játszva, amulettet készítve.

 

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában