bűnügy

2019.10.10. 07:00

Nyomkövetőt kapott a Heves megyei díler

A megváltozott büntetőeljárási törvény előírása szerint minden ügyben előkészítő ülést kell tartania a bíróságnak. Ez a forma ugyanakkor lehetőség is arra, hogy tárgyalás nélkül jogerős ítélet szülessen, mint ahogyan történt egy kábítószer-kereskedelem vádjával indult eljárásban a harmadrendű vádlott esetében.

Sike Sándor

Jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábító­szer-kereskedelem ­bűntette és más bűncselekmények miatt három vádlottal szemben emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség. Az ügyben az Egri Törvényszék tartott előkészítő ülést. A súlyos, akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett kábítószer-kereskedelem vádjával folyó perek lefolytatása sohasem egyszerű. Ezt igazolja a tapasztalat, s támasztja alá a közelmúltban tartott előkészítő ülés is. Annak ellenére igaz ez, hogy a harmadrendű vádlottra vonatkozóan ezen már jogerős ítéletet is született.

A legkisebb súlyú cselekményt egyébként az ő terhére rótta a vádirat. B. J. az előkészítő ülésen beismerte, hogy a kábítószer birtoklásának vétségét elkövette, és a tárgyaláshoz való jogáról lemondott. A bíróság a harmadrendű terhelt beismerő nyilatkozatát elfogadta, és ítéletet hozott: B. J.-t egy év időtartamra próbára bocsátotta, és annak tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. Az ítéleti tényállás szerint B. bűne, hogy 2018. április 12-e előtt, pontosan meg nem határozható időpontban kábítószer-tartalmú cigarettát fogyasztott.

Nem volt ilyen egyszerű dolga a bíróságnak a másik két terhelttel. A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott, S. G. a neki felrótt bűncselekmények elkövetését nem ismerte be. A másodrendű terhelt, S. J. pedig meg sem jelent az előkészítő ülésen. A törvényszék egyébként S. G. letartóztatását megszüntette, és vele szemben nyomkövető technikai eszköz alkalmazásával bűnügyi felügyeletet rendelt el. A bíróság ezen döntése is jogerős.

Az eljárást, tekintettel a harmadrendű terhelttel szemben kiszabott jogerős ítéletre, az első- és másodrendű vádlottak vonatkozásában folytatja a bíróság.

Amiről pedig az első fokon eljáró Egri Törvényszéknek döntenie kell: az ügyészség az elsőrendű vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem, valamint lőfegyver és csekély mennyiséget meghaladó lőszer engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, míg a másodrendű terheltet kábítószer birtoklásának bűntettével vádolja.

A vádhatóság szerint mindketten kábítószer-fogyasztók. Tavaly április ­12-én S. G. egy bélapátfalvai sörözőben 30 ezer forintért kábítószert adott el a másodrendű terheltnek. Az elsőrendű vádlott ezen a mennyiségen túl, azért, hogy azt eladja, a sörözőben és a tartózkodási helyén további kábítószert tárolt. A tőle lefoglalt és az S. J.-nek eladott drog hatóanyag-tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát. A másodrendű vádlott az április 12-ét megelőző hat héten belül már vásárolt kábítószert S. G.-től összesen 30 ezer forintért. Az első­rendű terhelt egyébként engedély nélkül tartott egy kézilőfegyvert, egy hangtompítót, valamint 493 darab, kézilőfegyverhez használható lőszert az ügyészség szerint.

Emberölési kísérlet ellene a vád

Az Egri Törvényszék a napokban folytatta egy másik, szintén nagy tárgyi súlyú bűncselekmény tárgyalását. Az a büntetőper az ifjabb F. I. első- és id. F. I. másodrendű vádlottakkal szemben emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt folyik. A törvényszék ez alkalommal eddig meg nem hallgatott tanúkat idézett. A bíróság nem tudott ítéletet hozni, mert felmerült, hogy további bizonyítás szükséges, így egy tanú kihallgatása érdekében a tárgyalást elnapolta. A főügyészség vádiratába foglaltak alapján az elsőrendű terheltet társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, közúti veszélyeztetés bűntette és rongálás vétsége, míg a másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt vonhatja felelősségre a bíróság.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában