Közélet

2016.07.16. 17:19

Van, aki visszavinné a Dobó térre a Bikavér Ünnepet

Az Egri Bikavér Ünnep egyik kitalálója szívesebben látná most is ott a rendezvényt, ahol először megrendezték.

Sike Sándor

Kétségtelenül hatalmas sikere volt a jubileumi, huszadik Egri Bikavér Ünnep Szent Donát Napján elnevezésű rendezvénynek. A dicséretektől hangos közvélekedésbe azonban becsúsztak kritikus hangok, például az esemény egyik kitalálójáé, aki azt forszírozta, hogy a bikavér ünnepnek vissza kellene térnie a Dobó térre. 

Dr. Dula Bence egykori hegybíró első mondata a Hírlap érdeklődésére az volt, hogy nem ilyennek képzelték el, amikor elindították. Hárman bábáskodtak a megszületése körül, rajta kívül Bíró József és Cseh András. Nyolc borászat ment ki a térre első alkalommal, tizenhét a következő évben. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Bikavér ünnep 2004-ben, még a Dobó téren Fotó:MW archív
[/caption]

– Véleményem szerint az a koncepció, hogy ennek a város főterén ünnepnek kell lennie, nem pedig fesztiválnak, nem egy hangoskodó zenei rendezvénynek, hanem a borról, az ételről szóló beszélgetős három napnak, ma is megállja a helyét. Előbbre kéne egy hó- nappal hozni, hogy hűvösebb idő legyen – fogalmazott, majd hozzátette:

– Eger vezetésének el kellene döntenie, hogy tulajdonképpen buli-e a bikavér az egri szőlő-, bortermelőknek, vagy az oltári szentség, amit egyszer egy évben föl kell mutatni. Ez nagy döntés, de meg kell hozni. Ha úgy döntenek, hogy buli, akkor megírták a végrendeletet. Ennek a felelőssége mindegyiküket külön-külön terheli. Különösen azokat az embereket, akik ott ülnek a városházán és ráadásul még a borhoz is kellene érteniük. Szerinte ugyanakkor fesztiválra szükség van, nem is egyre. Eger bornagyhatalom, egy tavaszi és egy őszi borfesztiválon minden bor ott lehetne.

– Az más kérdés, hogy egy valódi ünneppel nagyon sok tennivalónk lenne. Ki kellene adunk egy bulletint, nemzetközi bikavérversenyt szerveznünk, meghívnunk a szekszárdiakat, mert ez nemcsak kedvesség, lehetne hanem legyen egy összekóstolási lehetősége a fogyasztónak. Isten ments, hogy párbajnak nevezzük! Az egri és a szekszárdi két egymást erősítő brand. Mutatja, hogy Magyarországnak van egy márkája, a bikavér, ami talán hungarikum is lesz – fogalmazott a borász, elmondva azt is: annak viszont örül, hogy húsz éve működik a bikavér ünnepe, csak vissza kellene térni a gyökerekhez.
A volt egri hegybírónak az önkormányzathoz címzett megjegyzésére Habis László polgármester úgy reagált: ő személy szerint támogatja, hogy legyen a bikavérnek egy méltó ünnepe, és legyen fesztiválja is az egri boroknak. Szerinte egyébként a „helyszínproblémához” viszonyítva egy sokkal fajsúlyosabb kérdés került színre azzal, hogy a kormány határozott a héten: a bortermelés tá- mogatására 40 milliárd forintot fordítanak. Minden szőlő- és bortermelő elemi érdeke, hogy az ebben rejlő lehetőségek kihasználására fordítsa most az energiáit.

Tarsoly József jelenlegi hegybírót – ebben a minősé- gében a tizenegyedik bikavér ünnepen volt szerepe – is szembesítettük elődje szavaival. A rendezvény főszervező- je emlékeztetett a kedden kiadott közleményére, ami szerint a XX. Egri Bikavér Ünnep ismét bebizonyította, hogy a rendezvény ideális helyszíne az Érsekkert. Ha szeretnék, akkor sem tudnák máshová vinni a rendezvényt a szervezők, ugyanis a városban nincs még egy olyan hely, ahol ennyi látogatóval kényelmesen elférne a borünnep.
– Már most bejelenthetjük, hogy Eger zöld szívében lesz a XXI. Egri Bikavér Ünnep 2017. július hatodika és kilencedike között – tette hozzá. [caption id="" align="alignleft" width="650"] Bivavér ünnep az Érsekkertben Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Tarsoly József szavai szerint vitathatatlan, hogy a borgasztronómiai fesztivál a hevesi megyeszékhely egyik legfontosabb idegenforgalmi rendezvénye. A várost ellepték a turisták. A hatalmas Érsekkert szinte mind a négy napon teltházas volt, a szervezők ismét látogatócsúcsnak örülhettek. A hegyközség már most készül a huszonegyedik borünnepre. A szakember hozzátette azt is, hogy mindezek mellett rendkívül alacsony költségvetésű a bikavér ünnep, ha például olyan országos hírű eseménnyel hasonlítjuk össze, mint a békéscsabai kolbászfesztivál.

Az időpont megváltoztatása ügyében sem ért egyet elődjével, hiszen az idén is bebizonyosodott, hogy a június nagyon könnyen lehet esős hónap, ha pedig nem az, a rekkenő hőség már szerencse dolga. Az idén a lehető legkellemesebb volt az időjárás.

– Nagyon fontos visszajelzés számunkra, hogy az Egri Bikavér Ünnep rengeteg turistát vonz a városba. A szállásadóktól és a helyi turisztikai szervezetektől kapott információk szerint nincs más olyan egri nagyrendezvény az évben, amelyre ennyire megtelnének a szálláshelyek. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen fontos szerepünk van az egri idegenforgalmi életben – tette hozzá a hegybíró, akinek szintén volt megjegyzése a vá- ros vezetése számára. Mint mondta, reméli, hogy a városvezetők a továbbiakban mérlegelik majd annak a lehetőségét, hogy nagyságához és turisztikai súlyához mérten támogatják a jövőben a rendezvényt.

Dula Bence: nem a fesztivál ellen vagyok

A korábbi egri hegybíró szerint kell fesztivál a városban. Legyen, jöjjenek az emberek,legyen bevétel!„Ismerjék meg a cabernet-nket,a kékfrankosunkat,a csillagunkat, mindent. Az legyen egy új rendezvény,semmi kifogásom ellene. Más kérdés, hogy nemmézeskalácsot és nem luftballont kell árulni. Ezeket ki kéne tiltani onnan, az Érsekkertből,ott kizárólag bor ésétel maradhasson. Még azt se mondom, hogy sajt vagy kolbász ne legyen. Meg kell tartani ezeket az étel-bor pá-rokat természetesen. Azt szokták mondani, el kell válni az ocsúnak és a tiszta búzának. A tiszta búza Egerben jelenleg – akár tetszik ez bárkinek,akár nem – a bikavér még mindig, egyben Magyarországona legismertebb és –az eladási mutatók szerint –legkedveltebb bor.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!