Hírek

2007.03.22. 19:40

Öt éven belül megszűnnek a hagyományos földi tévéadók

Elfogadta a kormány a televíziózás és a rádiózás digitális átállásának stratégiáját. Ennek értelmében 2012-ig megszűnnek a hagyományos analóg földi sugárzású televíziós adások.

BAMA

Sarkady Ildikó, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) médiapolitikai főtanácsadója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a digitális átállás révén a televíziózásban javul a hang- és képminőség, és bővül a csatornák száma. Jelenleg három csatornát sugároznak digitálisan is (M1, RTL Klub, TV2), néhány éven belül azonban akár 60–80 adó digitális földfelszíni sugárzása is lehetővé válhat. A digitális csatornák fogására azonban nem alkalmasak a háztartások döntő többségében megtalálható tévékészülékek. Így a hagyományos televíziós adások megszűnése miatt aki 2012 után nem csak sötét képernyőt szeretne nézni, digitális tévé vásárlására vagy a régi készülékét digitális tévézésre alkalmassá tévő átalakító berendezés (úgynevezett set-top box) beszerzésére kényszerül.

Ez pedig nem olcsó mulatság: a készülékhez csatlakoztatható doboz ára húszezer forinttól a csillagos égig terjed. Nyugat- Európában ezért több esetben előfordult, hogy az állam támogatta a digitális átalakítók beszerzését – tájékoztatta lapunkat Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. A jelenleg boltokban kapható készülékek közül az LCD és a plazmatévék egy részébe már bele van építve ez a digitális jelátalalakító, várhatóan a közeljövőben a háztartásokban megtalálható analóg és digitális jel megjelenítésére alkalmas készülékek száma tovább növekszik. A digitális átállásról – ötpárti egyeztetés után – májusban törvényjavaslatot nyújtanak be az Országgyűléshez, 2007 szeptemberéig lezajlik a digitális átállás stratégiájához szorosan kapcsolódó, a MeH által elkészítendő Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia szakmai vitája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!