Hírek

2008.06.06. 17:25

Fogyasztás határok nélkül

Kristálytiszta vízű úszómedence, hűsítő koktélok, terülj-terülj asztalka. Ki gondolná, hogy a szállodák minden földi jóval kecsegtető all-inclusive szolgáltatásai még akár életveszélyesek is lehetnek?

H. M.

Minél több turista veszi igénybe ugyanis a szállodák all-inclusive szolgáltatásait, annál több balesetet szenvednek – legalábbis ez derül ki a QBE Atlasz Biztosító adataiból. A felmérés szerint a külföldön nyaraló magyarok közül tavaly 20–25 százalékkal többen szenvedtek sérülést vagy lettek rosszul a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt, mint öt évvel ezelőtt. Az esetek többségében az alkoholos kábulat miatt nem figyeltek oda a sütkérezés veszélyeire, aminek rendre súlyos napszúrás, valamint leégés lett a vége. Ezen kívül gyakran szenvedtek a borvirágos hangulatban zúzódásos és végtagtöréses balesetet, és az sem volt ritka, amikor a vízből kellett kimenteni a „megfáradt" turistát.

Sok kellemetlenséget szülhet az is, hogy illuminált állapotában az ember elveszíti józan ítélőképességét, így könnyebben válik a zsebtolvajok és egyéb erőszakos bűncselekmények áldozatává. Mielőtt tehát mértéktelen koktélozásba vagy pezsgőzésbe kezdenénk a szállodában, érdemes végiggondolni, hogy milyen mennyiségű szeszes italt bír el normál esetben a szervezetünk. A nagy melegben fogyasztott alkohol ugyanis fokozottabban fejti ki a hatását, így akár egy kupica pálinka is komoly gondokat okozhat.

Az európai kimutatások szerint egyébként legalább 5-8 évi „gyakorlatnak" kell kialakulnia ahhoz, hogy az all-inclusive szolgáltatást igénybe vevő turisták természetesnek kezeljék a korlátlan fogyasztást, és ne próbálják egészségüket veszélyeztető mértékben leenni-leinni a szolgáltatás költségeit.

Ezek is érdekelhetik