Hírek

2013.11.04. 10:55

Családunk biztonsága a legfontosabb!

Ahogyan azt már megszokhattuk, a tél közeledtével idén is egyik napról a másikra hűl le az időjárás. Mindez ilyenkor sok autóst felkészületlenül érint, holott közismert, hogy a nyári gumik nem képesek megfelelni a téli időjárási körülményeknek.

BAMA

Ezért különösen fontos időben gondoskodni a téli gumiabroncsok felszereléséről, hiszen nem csak a saját, hanem családtagjaink élete is múlhat ezen a négytenyérnyi felületen.

A téli gumi használata a velünk szomszédos országokban, így például Romániában, Szlovéniában és Ausztriában is kötelező. A rendelkezés célja, hogy minimálisra csökkentse a nem megfelelő abroncsok használatából eredő balesetek, illetve személyi sérülések számát. Hazánkban egyelőre nincs szabályozás arra vonatkozóan, hogy mikor kell felszereltetni a téli gumiabroncsokat, illetve a használatukra, ezért mindez egyelőre csak az autósok döntésén múlik. Magyarországon a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szorgalmazza a téli gumiabroncsok használatát az autósok körében, kizárólag közlekedésbiztonsági okokból.

Lehangoló adatok

A közlekedésbiztonság tekintetében a statisztika lehangoló képet mutat, ugyanis a hazai adatok szerint a tél beálltával az autósok csupán 30-40 százaléka cseréli le az abroncsokat Sőt, a többség egész évben téli abroncsokat használ, ami hosszabb távon lényegesen lerövidíti a gumiabroncsok élettartamát.

Miért van szükség a cserére?

A fagyos, szürke téli napokon többféle csapadékformával kell számolnia az autósoknak, ami nem csak a gumik anyagát, hanem mintázatukat is eltérő kihívások elé állítja. A téli abroncsok futófelületi kialakításuknak köszönhetően jobban irányíthatóak a jégbordás utakon, mint a nyári gumik. Mindamellett alacsony hőmérsékleten sem keményednek meg, ezáltal száraz vagy vizes útfelületeken is jobb tapadást biztosítanak.

Fontos a profilmélység is

A megfelelő gumiabroncs használat mellett a biztonságos közlekedés érdekében fontos a nyomás, illetve a profilmélység alapos ellenőrzése. A nyomásérték ellenőrzését mindig hideg abroncsokon kell elvégezni, a profilmélységnél pedig minden esetben ügyelni kell arra, hogy az ne legyen kisebb 4 milliméternél.

Mikor kell felszereltetni?

Tévhit, hogy a gumiabroncsokat akkor kell felszereltetni, amikor leesik az első hó. A kifejezetten csúszós, jégbordás útvonalakra tervezett gumikat ugyanis akkor kell elővenni, amikor a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius fok alá csökken. A gumiabroncsok felszerelését célszerű szakszervizben, ahol a további szükséges ellenőrzéseket is el tudják végezni szakemberek a gumiabroncsokon a cserék alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!