Hírek

2017.04.28. 19:58

Itt az eperszezon

Bár az elmúlt napokban már megjelent a magyar eper a piacokon, szélesebb kínálatból a jövő héttől válogathatnak a vásárlók. Az olasz vagy spanyol gyümölcsért kilónként 700-800 forintot kérnek a kereskedők, míg a legjobb minőségű magyar eper ára a 2500 forintot is meghaladhatja.

MW Központi Szerkesztőség

Jó minőséggel és megfizethető árakkal indult idén az eperszezon.
A fóliasátras termelők egy része már egy-két hete elkezdte leszüretelni a szamócát, nagyobb mennyiség azonban várhatóan csak a jövő héten kerülhet a piacokra – írja a Magyar Idők.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a lapnak elmondta: a fóliasátras szamóca­ültetvények egy részén fűtéssel igyekeztek gyorsítani az érést a gazdák, ők már a múlt héten piacra vihették portékájukat. A jövő héttől már szélesebb kínálatból válogathatnak a vásárlók, a szüret ugyanis valamennyi szamóca­ültetvényen elkezdődik. A szakember szerint a fólia alatt termesztett eperrel mennyiségi és minőségi szempontból sincs baj, a termelők bizakodóak az idei szezont illetően.

A szabadföldi szamóca virágzása csak a napokban kezdődött el, e területekről legkorábban május 10-e környékén érkezhetnek meg az első szállítmányok a piacokra, nagyobb mennyiség csak a hónap második felében érik be. A szabadföldi termést persze még nagyban befolyásolhatja a következő hetek időjárása is.

Ledó Ferenc szerint a szokatlanul hideg április és a havazás a becsültnél kisebb kárt okozott a szamócaföldeken. „Szerencsére azok a növények sem fagytak meg, amelyeket a gazdálkodók nem tudtak letakarni” – emelte ki. De megjegyezte, azért kisebb termésre lehet számítani. „Ha abban
a pár napban, amikor tömegesen megindul a szemek érése, nagy mennyiségű csapadék hullik, a szürkepenész még akkor is elviheti a termés nagy részét, ha a gazdálkodó megpróbál védekezni ellene” – hívta fel a figyelmet.

Az árakra, az előző évekhez hasonlóan, az idén is az import van a legnagyobb hatással. Ledó Ferenc beszámolója szerint ma is nagy mennyiségű import­eper van az országban, az elsősorban Spanyol­országból és Olaszországból származó gyümölcs alaposan lenyomja az árakat. Öröm az ürömben: a dél-európai import minősége a korábbi évekkel ellentétben elfogadhatónak mondható, bár még így is messze elmarad az éretten leszüretelt, édes magyar epertől. Ledó Ferenc szerint az idén minden eddiginél nagyobb szórás tapasztalható az árakban, a 700-800 forintos importtól egészen a 2500 forintos magyar eperig minden megtalálható a kínálatban.

a piacokon, szélesebb kínálatból a jövő héttől válogathatnak a vásárlók. Az olasz vagy spanyol gyümölcsért kilónként 700-800 forintot kérnek a kereskedők, míg a legjobb minőségű magyar eper ára a 2500 forintot is meghaladhatja. MW Központi Szerkesztőség -->

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!