Vélemény

2017.07.04. 17:27

Pingpong

Tombol a nyár, hosszúak az éjszakák, sok a céltalan, unatkozó fiatal.

Barta Katalin

Kérem, írjon arról, hogy miként teszi tönkre a gyerekeinket a drog. Az elmúlt években sokan hívtak ezzel a kéréssel a legkülönbözőbb megyénkbeli településekről. Sokszor írtunk a drog veszélyeiről, terjedéséről, rendőröket, orvosokat kérdeztünk, mit lehetne tenni, ám nem sok minden történt. Aztán a napokban részt vettem egy szombat este kezdődő, éjfélig tartó pingpongpartin, ahol kamaszkorú fiatalok felszabadultan játszottak, biztonságos körülmények között, egy tálca zsíros kenyér és néhány palack ásványvíz társaságában.

Ott ültem közöttük, beszélgettem az ötlet helyi megvalósítójával és tudtam, hogy a létező leghatékonyabb drogprevenció tanúja vagyok.

A projekt gazdája a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület, amelyet 1999-ben alapítottak azzal a céllal, hogy az éjszakai sportbajnokságokat rendező klubokat összefogja. A Holdsugár Program hátrányos helyzetű fiatalok számára nyújt lehetőséget sportolásra, ismerkedésre, versenyzésre és szocializálódásra az alkohollal és kábítószerekkel való ismerkedés helyett. Az ötlet az Egyesült Államokból ered, Magyarországra pedig dr. Faragó Sándor, a „pingpongdoki” által került, aki 1993 először a saját rendelőjében pingpongozott a betévedő gyerekekkel, s aztán futótűzként terjedt a híre és egyre több településen alakultak hasonló csoportok.

Megyénkben egyelőre mindössze két helyen, Abasáron és Kerecsenden követték a példát, s már a kezdeti eredmények is rendkívül jók.

Tombol a nyár, hosszúak az éjszakák, sok a céltalan, unatkozó fiatal. Megyénkben 121 település van.

Még valaki?

Barta Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!