Kék hírek, bulvár

2009.08.27. 05:36

A kiszabadult tarnabodi cigányok sátrat vertek, ünnepelnek

Nagy az ünneplés a tarnabodi romák körében azt követően, hogy kiengedték őket az előzetes letartóztatásból.

HEOL

Kiengedésüket követően az esti órákban értek haza azok a roma fiatalok Tarnabodra, akik tizenegy hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban a tavaly szeptemberben történt Molotov-koktélos, lövöldözéses támadás gyanúsítottjaiként. A községben élő roma társadalom – a rokonokkal együtt – eufórikus örömmel fogadta a három ifjú férfit. Sátrat állítottak, s megkezdődött az ünneplés, amely nappali pihenőkkel együtt most is tart.

– A romák körében nagyon nagy azoknak a tisztelete, akik ártatlanul ültek – mondta lapunknak Pető Zoltán polgármester. – Ezt most mi is nyomon követhetjük, hiszen valóban kislagzit ültek, nekik örvendve. Éjszaka ünnepelnek, nappal pihennek. Polgármesterként remélem, azzal, hogy bebizonyosodott, nem helyi fiatalok támadtak rá a falu szélén lakó idős, nem roma családokra, végre elindul a megbékélés folyamata. Eddig volt némi feszültség az emberekben, az érintettek szabadlábra helyezése talán elindítja az előítéletek megszűnését.

Pető Zoltán a jövő hétre találkozót kért az ifjaktól és azok családtagjaitól, hiszen olyan értelmes munkát szeretne találni a 11 hónapot előzetesben töltötteknek, hogy érezzék, újra befogadott tagjai a társadalomnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!