Kék hírek, bulvár

2010.08.17. 08:55

Pusztító vihar: házakat rongált, konténert vitt el a szél

Szerte Heves megyében károkat okozott a hétfőn este érkező vihar. A tűzoltókat rengeteg helyre hívták, Saurdon pedig tornádót is láttak.

L. A.

8.55 A hétfői vihar este fél hat körül érte el Sarudot, s bár gyorsan tovább haladt, nagy pusztítást végzett a településen.
- Épp befejeztük a hétvégi Tó-vidék fesztivál utáni pakolást, amikor lecsapott a vihar. Végigsöpört két kempingen, fákat döntött ki, villanypóznákat, telefonoszlopokat tört ki. Többen arról számoltak be, hogy tornádót is láttak. A szél erejét mutatja, hogy egy 2,4 tonna súlyú konténert is 30 centiméterrel arrébb tolt - idézte fel a történteket Sebestyén Attila, a település polgármestere.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Olvasóink is megörökítették a vihart, Verpeléten például tubát láttak. Beküldött fotó
[/caption]

Mint Sarud első embere elmondta, sátrakra, épületekre dőltek fák, de a szél több kenut is felkapott, illetve a rendezvényekhez használt kisszínpadot is eldobta.
- Szerencsére mindenki időben talált menedéket, senki nem sérült meg. A károk azonban nagyok, elhárításukon dolgoznak a helyiek, a tűzoltók, a közcélú munkások, de az itt pihenők is besegítenek. A településen sokáig nem volt áram, s egy részén még most sincs, bár a szolgáltató dolgozik a hiba elhárításán - mondta el érdeklődésünkre Sebestyén Attila, aki azt is hozzátette: szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vihar nem hamarabb érkezett. Pont ott csapott le ugyanis, ahol a hétvégén több ezer ember vett részt a Tó-vidék fesztivál programjain.

- Hétfőn összesen 56 alkalommal vonultak a Heves megyei tűzoltók az időjárás okozta károkhoz. Főként megsérült, házakra, autókra dőlt fák, a szél által megbontott tetők miatt kellett beavatkozniuk, hogy elhárítsák az élet- és balesetveszélyt. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak, s most is végzik a dolgukat, a károk felmérése még folyamatban van - összegzett Magyar Attila pv. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az alezredes azt is elmondta, hogy míg Sarudon az erős szél pusztított, addig Novajon a patak megemelkedő szintje okozott riadalmat. A település polgármestere az igazgatóságtól kért homokzsákokat, ám ezek felhasználására végül nem volt szükség. Vasárnap és hétfőn is főként Dél-Hevesben okozott károkat a vihar, bár tegnap már Eger környékén is pusztított. A Mátrát és a Bükköt egyelőre megkímélte az időjárás. Hevesen és környékén eddig 50 sérült házról (főként károsodott tetőkről) tudnak, de 6 közintézmény is megrongálódott.

Egerben és környékére a kora esti óráktól éjszaka tízig összesen 19 alkalommal riasztották a tűzoltókat.
- Egerbe és Ostorosra öt, Kerecsendre három, Andornaktályára és Sirokba két alkalommal kértek tőlünk segítséget, de hívtak bennünket Maklárra és Novajra is. Az esetek többségében kidőlt fákat, lehasadt ágakat kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak, de Ostoroson, Makláron és Novajon házakat is megrongált a szél. Volt olyan épület, amelyikről kisebb mennyiségű cserepet vitt le a szél, de akadt olyan is, amelyikről a felét. Akadt olyan helyszín, ahol a ledőlő kémény megrongálta a tetőt, illetve a tűzfal is megsérült - tájékoztatta szerkesztőségünket Mérai Péter főhadnagy, az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság szóvivője.

11.39 Még mindig hívják a viharkárok elhárítása miatt a tűzoltókat. Az egri egységek délelőtt a megyeszékhelyen kívül Ostoroson és Recsken avatkoztak be, kidőlt fákat, balesetveszélyes ágakat távolítottak el.

12.00
- Tény, hogy a klímaváltozás egyre hevesebb zivatarokat eredményez, s ennek hatása az lehet, hogy gyakrabban látunk majd tornádót is - szögezte le Rázsi András az OMSZ meteorológusa. Mint hozzátette: bár ritka, de nem kivételes a hétfőihez hasonló jelenség, ami eddig néhány évente fordult elő hazánkban.

A meteorológus megjegyezte: a tornádókat a Fujita skálán osztályozzák, s bár a hétfő esti értékelése még tart, a hazai viszonyok közt várhatóan előkelő helyre kerül majd. Rázsi András igyekezett eloszlatni azokat a téves információkat, miszerint a mezőkövesdi jelenség hurrián lett volna. Az ugyanis a ciklonok mozgásával összefüggésben a trópusokon alakul ki. A nálunk tapasztalt jelenség tornádó volt, amely zivatarfelhőkből alakul ki, s ha a tölcsére a földre ér, akkor képződik szabályos tornádó.

Továbbra is várjuk olvasóink képeit a [email protected] email-címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!