Kék hírek, bulvár

2010.08.17. 17:46

Tornádó tarolta le a Tisza-tavi kempingeket

Sok vihart látott már az egyik sarudi üdülőhely vezetője, ám mint mondja: amit hétfőn átélt, az minden korábbit felülmúlt.

L. A.

Egész nap dolgoztak a tiszanánai tűzoltók és az önkormányzat közcélú munkásai Sarudon, a hétfő esti vihar okozta károk elhárításán. Mint arról már hírt adtunk, tegnap tornádó kapta el a települést, amely a legnagyobb károkat a két kempingben, illetve a csónakkikötőben okozta.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Sarudon rengeteg fát kellett kivágni a vihar után. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

- Az évek során sok vihart átéltünk már, de ezekből egyik sem közelítette meg a hétfőit, ami mindent felülmúlt. Azt kell mondjam, hogy nagyon egyedi esetről van szó - magyarázta Gyöngy András, az Eurostrand Camping és Ifjúsági Tábor vezetője. Mint mondta, különösen megdöbbentő volt, hogy az egyik, 2,2 tonna súlyú, konténer-apartmanjukat 30 centiméterrel odébb vitte a szél, míg a fémvázas színpad tetejének egy része 45 fokos szögben hajlott meg a természeti erő hatására, amely körmozgást végezve nem egyszerűen kidöntötte, sokkal inkább kicsavarta a fákat, például a teljes fűzfa-sort.

- Hogy mekkora összeget tesz ki a veszteség, azt még nem tudjuk, szerdára várjuk a kárszakértőt a biztosítótól – felelte érdeklődésünkre Sándor Albert, az Adler Camping ügyvezetője. – A szél az összes faházat, a közös fürdőnek, illetve a mellékhelyiségeknek helyet adó épület tetejét is megtépázta, de sérültek a vendégek sátrai és autói is. Több hektáron kidőltek a fák, de a szél egy lakókocsit is arrébb rakott. A természet erőteljes tombolása mintegy öt percig tartott, egy tölcsért többen is láttak – sorolta a károkat az igazgató, hozzátéve, hogy hasonló jelenséggel még ő sem találkozott a környéken.

Két nap alatt két tornádót is észleltek Heves megyében, de a szomszédos Borsodban lévő Mezőkövesden is láttak ilyen jelenséget. Magyar Attila pv. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: korábban sem a megyében, sem hazánk más területein nem voltak jellemzőek a tornádók, s ha elvétve mégis előfordultak, kisebbek voltak. A klíma változásainak hatására azonban a jövőben vélhetően gyakrabban fognak felbukkanni.

Az alezredestől megtudtuk azt is, hogy ma kora délutánig 24 alkalommal riasztották a megye tűzoltóit, akiknek továbbra is a sérült fák, ágak eltávolítása jelenti a fő feladatot. A vihar miatt Sarud, illetve Egerfarmos egyes részein áramkimaradással kellett számolniuk a helyieknek, a problémát a délelőtt során mindkét településen elhárította a szolgáltató.

Frissítés, 21.10
A nap további részében szintén a sérült fák adtak munkát a tűzoltóknak. Hevesen egy diófa dőlt rá egy melléképületre, míg Átányban egy fűz talált el egy villanyvezetéket. Heves belterületén több lehasadt faág is balesetveszélyt jelentett, de a Petőfi úton egy vészesen megdőlt, s egy házat is fenyegető diófát is ki kellett vágni.

Továbbra is várjuk olvasóink képeit a [email protected] email-címre! Természetesen szívesen fogadjuk videóikat is. Pusztai Ádámé az első.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!