Kék hírek, bulvár

2010.12.21. 17:47

Fegyvert ragadott a rendőrfőkapitány

Lövészeti bemutatón és üzemlátogatáson látta vendégül a siroki lőszergyár megyénk újonnan kinevezett főkapitányát és a sajtó képviselőit.

Lovász Anikó

A siroki MFS 2000 Magyar Lőszergyártó Zrt. és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködése immáron több évre nyúlik vissza. A cég lőszerrel járul hozzá az egyenruhások képzéséhez, a főkapitányság pedig kiképzőtiszteket biztosít a gyár fegyveres őrségének, a ballisztikai állomás személyzetének oktatásához. A két szervezet között érdekes kapocs Batki György r. őrnagy, aki a rendőrségen belül lövészeti kiképzőként dolgozik, s egyenruhásként és civilben egyaránt sorra éri el a jobbnál jobb eredményeket a fegyveres megmérettetéseken. Tapasztalatait az MFS többek között az IPSC versenyekre optimalizált 9 mm-es, Practical névre hallgató lőszer kifejlesztésénél is felhasználta.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Károly György (jobbra) a gyártás folyamatába is beavatta a vendégeket. Fotó: a szerző
[/caption]

A vendégeket Károly György vezérigazgató vezette körbe a cég épületeiben, s ismertette meg őket a gyár működésével.
- Bár főként exportra és polgári piacokra termelünk, kiemelt helyen szerepel a hatósági ügyfelek kiszolgálása. Így szállítunk a szlovák és az ukrán rendőrségnek, s sikerrel szerepeltünk az ORFK tenderén is - fejtette ki.

A lőszergyártás bemutatása után a vendégek saját tapasztalatokkal is gyarapodhattak. A cég termékeit ugyanis négy fegyverbe töltve próbálhatta ki a főkapitány, illetve a sajtó Batki György instrukciói mellett.
- A megyében zajló lövészeti, intézkedés-taktikai képzés minőségileg és mennyiségileg is meghaladja az országos átlagot. Ez köszönhető egyrészt a siroki gyár támogatásának, amivel lőszert biztosít számunkra, másrészt az elkötelezett kiképzőtiszteknek - értékelt dr. Ormossy Attila r. ezredes, főkapitány.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Dr. Ormossy Attila lövéshez készül, mellette Batki György. Fotó: a szerző
[/caption]

S hogy egyébként milyen az ezredes viszonya a fegyverekhez?
- Úgy vélem - bár nyilván akad, aki ezt megcáfolná -, hogy a férfiember génjeiben kódolva van a fegyverekhez való vonzódás. Így vagyok ezzel én is. Rendőrként kerültem már olyan helyzetbe, hogy elő kellett vennem a fegyveremet, ám a használatára nem volt szükség. Időnként magánemberként is fegyvert ragadok, ugyanis ha nem is sűrűn, de vadászok - felelte érdeklődésünkre a főkapitány. A gyakorlott kezet a sorra pukkanó lufik és az egyre több lyukat számláló céltáblák is igazolták.

Elégedett a rendőrökkel a kiképző

Batki György r. őrnagy már harmadik éve vezeti ebben a formában a megyében zajló lő- és intézkedéstaktikai képzést. A kezdetekkor azt a célt tűzte ki, hogy kollégáival egy magas szintet érjenek el, amit sikerült is megvalósítani, így maximálisan elégedett. A rendőröknek évente három alkalommal kell ilyen képzésen részt venniük. Ezek mindegyike három részből (erőnlét, intézkedéstaktika és lövészet) áll. A tanultakból elméleti és gyakorlati vizsgát is kell tenni. Különösen hasznos a képzés a fiatalok számára, akik a rendészeti szakközépiskolában csak az alapokat tanulják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!