Kék hírek, bulvár

2010.12.23. 04:10

Jogszabály: nem fájhat a bilincselés

A bilincs alkalmazása önmagában nem sérti az alkotmányos jogokat, az állampolgári jogok biztosa, Szabó Máté szerint használatának feltételeit és módját törvényben kellene szabályozni.

Sike Sándor

Maradandó emlék: a „Kígyó” becenévre hallgató N. László vádlottat nem csak erős kéz-, derék- és lábbilincsben hozták a tárgyalásra hárman, de még egy kutya is vigyázta, nehogy megszökjön. Az ilyen eset elszigeteltnek mondható, mert „zárt körben” lejátszódó esetnél jóval nagyobb hatása van a közvéleményre, amikor a sajtó nyilvánossága, elsősorban a kamerák előtt vezetik a gyanúsítottakat. Korábban politikusokkal, legutóbb Geréb Ágnessel történ hasonló.

Hevesben a vesztegetéssel gyanúsított orvosok előállítása osztotta meg a közvéleményt. Több hozzászóló is kifogásolta, hogy bilincsben vitték e személyeket a tárgyalóterembe.

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] Ha felháborító, ha nem: a bilincs egy fontos eszköz. Képünk illusztráció
[/caption]

Az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye szerint aggodalomra ad okot, hogy a bilincs alkalmazásának szabályai törvényben, törvényerejű rendeletben, miniszteri rendeletben, országos parancsnoki intézkedésben, tehát különböző helyeken, különböző szintű jogszabályokban olvashatók, ezért kellő körültekintéssel, egységesen, törvényben lenne indokolt szabályozni a kényszerítő eszközök használatának feltételeit, részletes szabályait.

A hivatal közleménye kapcsán megkérdeztük a bilincs, mint mozgáskorlátozó, kényszerítő eszköz használatáról a büntetés-végrehajtási intézetek, illetve a rendőrség illetékeseit.
Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Sajtóirodájának osztályvezetője elmondta: a fogvatartottak előállításának megszervezése és lebonyolítása a büntetés-végrehajtás egyik legtöbb veszélyt magában rejtő feladata, amit a rendkívüli események megelőzése céljából kiemelten kell kezelni. Tavaly 46 601 esetben 18 129 fő előállítását hajtották végre a bv. intézetek.

Az eszközök alkalmazásának szabályairól egy 1996-os IM rendelet rendelkezik. Az előállítás alkalmával az őrzési feladatok végrehajtásáról, az előállító felügyelők létszámáról, személyük kijelöléséről, a mozgáskorlátozó eszközök alkalmazásáról a biztonsági osztályvezető, akadályoztatása esetén az osztályvezető-helyettes vagy a szolgálatban lévő biztonsági tiszt dönt.
Mozgást korlátozó eszközként a rendszeresített kéz- és lábbilincs, vezetőszárral ellátott bilincstag (vezetőbilincs) és bilincsrögzítő öv alkalmazható. Büntető ügyben előállításkor, ha az ügyész, illetőleg a bíróság elrendeli a korlátozó eszköz eltávolítását, a felügyelő köteles azt végrehajtani, de az intézkedés nem vonatkozhat a vezetőbilincs eltávolítására.

Törvény: mikor alkamazható bilincs?

A rendőr bilincset alkalmazhat a személyi szabadságában korlátozni kívánt vagy korlátozott személy

a) önkárosításának megakadályozására,

b) támadásának megakadályozására,

c) szökésének megakadályozására,

d) ellenszegülésének megtörésére.

Soltész Bálinttól, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a rendőrségről szóló 1994-es törvény 4 pontban foglalja össze, hogy milyen esetekben használhatnak bilincset. Azt pedig, hogy milyen módon és körülmények között, a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló 2007-es IRM rendelet tartalmazza. Ebben nemcsak azt rögzítik, kikkel szemben indokolt az alkalmazás, hanem olyan dolgokat is, hogy mi történjen, ha nem áll rendelkezésre rendszeresített eszköz, mire kell ügyelnie a rendőrnek bilincseléskor és milyen módozatai – például tárgyhoz bilincselés, több ember kézen egymáshoz bilincselése, lábak egymáshoz bilincselése – vannak ennek az eljárásnak.

De tartalmaz a rendelet előírásokat arra is, hogy mi tilos. Nem szabad például a tárgyhoz bilincselést járműben történő szállítás közben alkalmazni. Tilos a bilincset úgy használni, hogy indokolatlanul fájdalmat, sérülést okozzon vagy jellegénél fogva megalázó legyen. 

a) önkárosításának megakadályozására,

b) támadásának megakadályozására,

c) szökésének megakadályozására,

d) ellenszegülésének megtörésére. Ha felháborító, ha nem: a bilincs egy fontos eszköz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!