Kék hírek, bulvár

2010.12.18. 05:44

Túl sok a tolvaj, kevés a kamera

Nagyon elszaporodtak Egerben a zsebtolvajlások. A városi képviselők rendőrségi látogatásakor kiderült: elavult az egri térfigyelő rendszer.

Sike Sándor

Megugrott a zseblopások száma az utóbbi hetekben Egerben. Az első kimutatások szerint a tavalyi esztendőben észlelt hasonló bűncselekmények 2,4-szeresére. Ez ellen a bűnüldözési és -megelőzési szakemberek szerint leghatékonyabban felvilágosítással, az emberek figyelmének felhívásával lehet fellépni.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A térfigyelő kamerák immár egy évtizede segítenek a város rendjének biztosításában. Kétségkívül rájuk fér legalább a felújítás. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Külön kapóra jött a biztonságunk fölött őrködőknek, hogy a hét második felében – az Egri Rendőrkapitányság vezetésének meghívására – a megyeszékhely közgyűlésének tagjai, élükön Habis László polgármesterrel, a rendőrség épületében tájékozódtak a város bűnügyi helyzetéről.

Dr. Petrovics András városi rendőrkapitány adott nekik részletes tájékoztatást arról a munkáról, amelyet a jelenleg 249 tagú állomány a megye területének 34, lakosságának 38 százalékát adó kapitányság vonzáskörében végez. Számos kérdés mellett szó volt arról, hogy a 2008 óta történő folyamatos feltöltés ellenére, még mindig kisebb létszámhiánnyal küzdenek Egerben.

Emellett nehezíti a hatékony munkát a 33 éves átlagéletkor, ami abból fakadt, hogy egy korábbi jogszabály következtében nagyon sok tapasztalt rendőr vonult nyugállományba. A rendőr ezredes a nehézségek között említette, hogy egyre kevesebb pénz jut beosztottjai munkájának elismerésére. Így az idei esztendőben például nem is fizettek pénzjutalmat még. De nincs terepjárójuk, a számítógéppark is megérdemelne egy felfrissítést, akár az iskolákban az ott futó informatikai projektnek köszönhetően feleslegessé váló gépekkel.

Arról is beszámolt a képviselőknek dr. Petrovics András, hogy az említett problémák ellenére számos területen javultak az Egri Rendőrkapitányság mutatói. A vagyon elleni bűncselekmények terén, vagy a sérüléses balesetekben például csökkenés tapasztalható. Jelenleg viszont a zsebtolvajlás korábban nem tapasztalt mértékű terjedése okoz az egyenruhásoknak fejtörést. Ennek kapcsán vetődött fel, hogy a közbiztonság tovább javítása érdekében fontos lenne a városi térfigyelő rendszer korszerűsítése, bővítése.

A térfigyelő rendszer felújítására van pénz

A térfigyelő rendszer felújításának szükségességével kapcsolatban Habis László, Eger polgármestere elmondta: van a város költségvetésében előirányzat erre a célra. Ugyanakkor alaposan körbe kell járni, hogy milyen, a későbbiekben tovább fejleszthető technikai megoldást alkalmazzanak. A belváros meghatározó pontjain és a Szépasszony-völgyben természetesen mindenképpen szükség lesz a térfigyelő rendszerre. A részletek nagyon alapos átgondolásához azonban kell egy kis idő.

Az önkormányzati képviselők a kapitányságon személyesen is megismerkedhettek a rendőrök által mindennap használt eszközökkel, technikai berendezésekkel, közöttük a térfigyelő rendszer működésével. Ezzel összefüggésben a városi rendőrkapitány felhívta a figyelmüket arra, hogy már tízéves a jelenlegi, az önkormányzat által üzemeltetett központ és a hozzá tartozó kamerák sora. Arra pillanatnyilag nincsenek meg a kellő feltételek a rendőrségen, hogy a nap 24 órájában folyamatosan ott üljön egy ember a monitorok előtt. A kamerák által mutatott képek rögzítése sem mindig egyértelműen megoldott, illetve vannak olyan kamerák, amelyek bizony már beáztak, illetve jelezték a meghibásodásukat, de nem jöttek megjavítani az üzemeltetők. Ha ezt vesszük figyelembe, akkor a rendszer majdhogynem teljesen használhatatlan az eredeti céljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!