Kék hírek, bulvár

2014.06.01. 09:12

Fejszével, karddal tartotta sakkban a nőket: elítélték

Megváltoztatta az Egri Törvényszék tavaly novemberben kihirdetett felmentő ítéletét a másodfokú bíróság.

Sike Sándor

yA Debreceni Ítélőtábla helyt adott a vádhatóság fellebbezésének és felfüggesztett börtönt szabott ki a fejszével, kardokkal fenyegetőző terheltre.

A 2011. november 27-én egy zagyvaszántói lakásban történt bűntény ügyében másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla az Egri Törvényszék ítéletének felmentő rendelkezését mellőzte és megállapította a vádlott bűnösségét egy rendbeli, 18. életévét be nem töltött ember sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértése, két rendbeli személyi szabadság megsértése bűntettében, valamint egy rendbeli könnyű testi sértés vétségében. Ezért Sz. Gábort halmazati büntetésül 1 év 2 hónap börtönnel sújtotta, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette azzal, hogy a letöltés elrendelése esetén a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad részének kitöltését követő nap.

A magánlaksértés bűntettében az eljárást megszüntette. A fejszét és a két díszkardot elkobozta, s 80 ezer 829 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a terheltet. Az Egri Törvényszék felmentő ítélete ellen az ügyész fellebbezett a vádlott felmentése miatt, büntetés kiszabása végett.
Ami a cselekményt illeti: a most 39 esztendős vádlott azon a napon horgászásból tért haza élettársához, aki a korábban elhalálozott bátyjának az özvegye volt. A lakásban ott találta a nevelt lányát, unokahúgát, Sz. Mariannát, illetve annak hároméves kislányát. A három felnőtt összeszólalkozott, durva megjegyzéseket vágtak egymás fejéhez, majd egyfajta „kergetőzés” kezdődött.

Ebben az elfajult vitában a nevelt lány kezébe került egy 17,5 centiméteres kés, amivel Marianna hónalj tájon megszúrta a férfit. Bár a sérülés nyolc napon túl gyógyuló volt, a döfés a mellüregbe nem hatolt be. A terhelt ezen feldühödött és egy favágó fejszével tért vissza a lakásba, azzal fenyegetve a sértetteket, hogy megöli őket.
Később a támadásával felhagyott, majd újra visszatért, ezúttal már két díszkarddal. Hamarosan a rendőrök is megérkeztek, akiket a két „akció” között a sértettnek sikerült telefonon értesítenie. Őket a vádlott engedte be a kapun és be is számolt nekik arról, mi történt, például arról, hogy megszúrták.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A vita hevében egy favágó fejsze is előkerült. Képünk illusztráció. Fotó: europress/thinkstock
[/caption]

A törvényszék a felmentő ítéletet az önkéntes elállás miatt hozta, amivel szemben az ügyészség fellebbezéssel élt és beszerezte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságtól Sz. Marianna sértett 2012. július 4-én tett nyilatkozatát a könnyű testi sértés vétsége miatti magánindítvány kapcsán. A fellebbviteli főügyészség átiratában kifejtette: a törvényszék az emberölés bűntettének kísérlete kapcsán törvényesen állapította meg, hogy fennáll az önkéntes elállás, mint büntethetőséget megszüntető ok. Az elsőfokú bíróság ugyanakkor nem volt figyelemmel a törvényben foglaltakra, miszerint, ha a kísérlet már önmagában megvalósít más bűncselekményt, az elkövető e bűntény miatt büntetendő.

A másodfokú bíróság megállapította, hogy a törvényszék a tényállás rögzítéséhez szükséges bizonyítékokat beszerezte, azokat mérlegelési körébe vonta. Az emberölés bűntettében helyes döntést hozott, amikor úgy foglalt állást, hogy Sz. Gábor nem büntethető az önkéntes elállása miatt. „E körben szükséges rámutatni arra, hogy a Be. 332. §-a (1) bekezdésének g) pontja értelmében a bíróság az eljárást megszünteti büntethetőséget megszüntető egyéb ok (Btk. 25. §. e) pont) esetén. Ebből következően a törvényszéknek nem felmentő ítéletet kellett volna hoznia, hanem a büntetőeljárást meg kellett volna szüntetnie. Az ítélőtábla ezért a törvényszék ezen rendelkezését mellőzte.

A tényállást bizonyos pontokban helyesbítette és kiegészítette a tábla: mellőzte a vádlott korábbi elítélésére vonatkozó adatokat; a kóros elmeállapottal (elmebetegség) egyenértékű személyiségzavara a vádlottnak a cselekmény idején sem volt; sem a fejszével, sem a díszkardokkal való hadonászásai során. Sz. Lászlónét és Sz. Mariannát, valamint az általa kézben tartott kiskorút a szoba sarkába szorította; a vádlott a fejsze nyelével Sz. Lászlóné jobb kezének csukló fölötti területére ütött. „E kiegészítésekkel és helyesbítéssel a tényállás megalapozott, a másodfokú eljárásban irányadó” – áll az ítéletben.

Bűnös: személyi szabadság megsértésében
A személyi szabadság megsértésének elkövetési magatartása valójában a személyi szabadságtól való megfosztás, ami alatt minden olyan tevékenységet vagy mulasztást érteni kell, amely azt eredményezi, hogy az, akit érint, elveszíti a mozgás, a helyváltoztatás, illetve a tartózkodás megválasztásával kapcsolatos cselekvési szabadságát. Ennek a bűncselekménynek az eredménye tehát a mozgás, a helyváltoztatás szabadságának megszűnése. Azzal, hogy a vádlott magatartása miatt Sz. Lászlóné, Sz. Marianna és annak kiskorú gyermeke a szoba sarkába hátráltak, olyan helyváltoztatásra kényszerítette őket, amely akaratuk ellenére történt.

Ami a vádlott mellett, és ami ellene szólt
Az ítélőtábla a vádlott javára az ítélethozatalnál enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy ő maga is sérülést szenvedett, a közel két és fél éves időmúlást, ami nem róható a terhére, továbbá a bűnösség beismerését. Súlyosító körülmény a többszörös halmazat, az ittas állapot, a kitartó szándék. „A bűncselekmény előzményét értékelve, szem előtt tartva az elkövető személyi körülményeit, a másodfokú bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette, mivel álláspontja szerint a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.” A magánlaksértés miatti eljárást a másodfokú bíróság  megszüntette.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!