Kék hírek, bulvár

2017.01.12. 08:06

Azbesztügy: újrakezdik a pert

Szabálytalanul zajlott az egykori eternitgyár bontása, de hibák voltak az elsőfokú bírósági eljárásban is.

Tóth Balázs

Első fokon megismételt, s másik tanács által lefolytatott eljárásra van szükség abban a perben, amelyet hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt indítottak az egykori selypi cementgyárat megvásárló, majd lebontató cég vezetője ellen.

Így határozott másodfokon szerdán az Egri Törvényszék dr. Fecz József vezette bírói tanácsa. A Selyp Invest vezetőjét, S. Róbertet (aki nem jelent meg a tegnapi tárgyaláson) 2015. november 18-án első fokon egy év tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Hatvani Járásbíróság, de mind az ügyész, mind az ügyvéd fellebbezett a döntés ellen. Az ügyészség súlyosítást kért: szerintük az elsőfokú bíróság ítélete részben megalapozatlan volt, s további bizonyítást tartottak szükségesnek, amit a másodfokú bíróság már nem küszöbölhetett volna ki. Javasolták, hogy első fokon egy másik tanács, új eljárásban hozzon ítéletet.

Az ügyvéd szerint a szándékosság kizárt

A vádlott ügyvédje, dr. Bajáky Tamás szerint vagy ügyfele felmentésére, vagy a vádbeli cselekmény módosítására, s enyhébb szankcióra van szükség. Elmondta, ügyfele az ingatlan megvételekor nem tudta, hogy a területen veszélyes anyag van, s a bontást sem az ő cége végezte. Amikor tudomás szerzett a telkeken lévő azbesztről és pakuráról, akkor egy engedéllyel rendelkező alvállalkozót bízott meg ezek megszüntetéséről. Perbeszédében kifejtette, a hatóság ellenőrizte a bontást és szabálytalanságot nem talált, S. Róbert is rendszeresen kijárt a területre.

Szerinte a szándékos bűncselekmény kizárt, legfeljebb gondatlanságról lehetne szó. Úgy vélte, az elsőfokú bíróság ítéletére hatást gyakoroltak a környék mezoteliómás betegei által indított kártérítési perek, amelyekben a magyar államon kívül egy ideig a Selyp Invest is alperes volt. Az ügyvéd szerint a pakuramedence bontása és az anyag elszállítása esetében elmaradt a bizonyítás, több tanú vallomását sem vették figyelembe, a kirendelt szakértő véleménye egy szerintük olyan cég tanulmányán alapul, amely nem kompetens. Nem értettek egyet azzal sem, hogy foglalkozástól való eltiltást kiszabását kérték a tulajdonosra.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Albert Péter
[/caption]

Megalapozatlan az elsőfokú ítélet

Dr. Fecz József bíró a határozat kihirdetésekor kifejtette: az elsőfokú ítélet oly mértékben megalapozatlan, részben a pakuratároló esetében a bizonyítás teljes mellőzésében, részben az azbeszthulladék lebontása, tárolása szempontjából az egyes tanúvallomások nem értékelése miatt, hogy az felülbírálatra nem alkalmas. Felidézte, az ügyészség azért emelt vádat, mert az azbeszttartalmú törmeléket nem kezelték és tárolták megfelelően. A zárt pakuratároló okozta szennyezésről egy tanulmány kimutatta, már az átvételkor is ott volt az elszállítatlan szennyező anyag. Ebben a bíróság nem folytatott le bizonyítási eljárást.

A bíró szerint kérdéses a szándékosság is, arra kell ugyanis választ találni, hogy mikor kezdődött a szabályszegés. Vizsgálandó, hogy a vádlott milyen szándékkal vásárolta meg az ingatlant, milyen köztudomású tényeket kellett ismernie az egykori cementgyárról, vehet-e valaki ingatlant úgy, hogy nem nézi meg, korábban mi volt ott.

Több mindent tisztázni kell

Rámutatott: az elsőfokú eljárást a tárgyalási szaktól kell megismételni. Nem írja elő új szakértő kinevezését, de tisztázni kell, hogy milyen szakmai kompetencia alapján tartott egyeztetést a környezetvédelmi hatósággal, s az említett céget mi alapján rendelték ki 2013-ban szakértőként. Tisztázni kell, mikortól volt a vádlott tisztában azzal, hogy a környezetvédelmi előírásokat be kell tartania, veszélyes hulladék van az ingatlanán, hogyan ellenőrizte alvállalkozóit, tiltakozott-e valamilyen szabálytalanság miatt, miért bocsátotta el az egyik alvállalkozót? A teljes bizonyítás megismétlése után lehet elbírálni, hogy a vádlott elkövetett-e bűncselekményt, ha igen, szándékosan, vagy gondatlanságból.

A terület azbesztmentesítését végül az állam végezte el, ennek milliárdos költségeit ráterhelték az ingatlanra.

Kikerülhetett azbesztpor a gyárból

Márciusban folytatódik a mezoteliómás betegek pere, elkészült a rég várt szakértői vélemény. Ez dr. Igyártó Gyöngyi ügyvéd szerint az ő igazukat támasztja alá. Már csak ketten vannak életben, s rossz állapotban vannak. A szakértői anyagból a Népszava idézett. E szerint a mérgező azbeszt a technológia több pontján, üzemszerűen, különböző mértékben és formában kijutott a selypi eternitgyárból. A munkahelyi levegő azbesztrost tartalma sosem volt nulla, az azbesztcementpor is veszélyes. Az üzem működése alatt az udvaron tárolt hulladékok, s a bontás utáni sitt is mérgezhette a környéken élőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!