Kék hírek, bulvár

2017.03.01. 16:17

Harmadával csökkent a hosszú perek száma

Évértékelő interjú dr. Nyiri Beátával, az Egri Törvényszék elnökével.

Szalay Zoltán

– Sikerült-e tovább mérsékelni a hosszú pertartamú ügyek számát 2016-ban?

– Az időszerűségi mutatóinkat tovább javítottuk. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a meghirdetett „Szolgáltató Bíróságokért” programmal a hosszú pertartamú ügyek számának a csökkentését tűzte ki célul. Bíróságunk 37 százalékkal mérsékelte az ilyen esetek számát. Országosan 25 százalékkal apadt a két éven túli peres ügyek száma, az Egri Törvényszék (ET) tehát az országos átlagon felül teljesített. A „Fenntartható fejlődés” elnevezésű program e teljesítmény megőrzését, s az ügyfélkapcsolatok javítását célozta. A két program során bíráink közel 500 két éven túli ügyet fejeztek be. Időszerűen ítélkezünk, hiszen 2016-ban az érkezett ügyek 90 százalékát egy éven belül fejeztük be. Tavaly december 31-én a peres ügyeknek 3,43 százaléka volt két éven túli. Ezen mutatóink országos szinten is dicséretesek.

– Milyen képet mutatnak az ügyfélforgalmi adatok? Melyek a jellegzetes ügyek a megye bíróságain?

– A múlt évben valamivel kevesebb ügy érkezett a bíróságainkra, mint 2015-ben: 36 ezer 579 helyett 34 ezer 695. E csökkenés jellemzően a végrehajtási-, felszámolási- és cégügyeknél, s a törvényszéki első- és másodfokú büntető nemperes eljárásoknál mutatkozott. Ám a peres ügyérkezés 6 százalékkal nőtt. Míg 2015-ben 9740, addig tavaly 10 ezer 374 peres ügy érkezett. A legnagyobb növekedést a legbonyolultabb megítélésű ügyeknél tapasztaltuk, a törvényszéki büntető és polgári elsőfokú peres ügyekben. Ezek közül a devizahitelesek tömegesen vannak, a törvényszéki büntető elsőfokúaknál a gazdasági bűncselekmények miatt indult eljárások száma nőtt meg. Tavalyelőtthöz képest 700-zal több peres ügyet fejeztünk be. Összességében a bíróságaink terhelése nőtt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Dr. Nyiri Beáta: Bár nőtt a bíróságaink leterheltsége, munkánkat kiemelkedőnek ítélték tavaly. Fotó: Berán Dániel
[/caption]
  
– Mennyire voltak megalapozottak az első- és másodfokú döntések?

– Büntető ügyszakban az ügyek 93 százaléka másodfokú eljárás során jogerősen befejeződött, s a 7 százalékukat helyezték hatályon kívül a törvényszék másodfokú tanácsai, ez növekedést jelez. Civilisztikai ügyszakban a helybenhagyások aránya 10 százalékkal gyarapodott, a hatályon kívül helyezetteké lényegében nem változott, itt az ügyek 90 százaléka másodfokon jogerős lett. A járásbíróságokon, s a közigazgatási és munkaügyi bíróságon dolgozók munkájának minősége tehát nagyon jó. A törvényszéki első fokon folyó minőségi munka az ítélőtábla határozatai alapján rendkívül jó. Míg 2015-ben a hatályon kívül helyezett ügyek számaránya 17,6 százalék volt, tavaly már csak 4,75 százalék, holott az első fokon született ítéletek közel felében fellebbeztek. Civilisztikai ügyszakban is csökkent a hatályon kívül helyezett ügyek aránya. Egyre színvonalasabb a munka a két ügyszakban a nagyfokú leterheltség mellett is. A bírák felkészültsége magas szintű. Kétharmaduk legalább 11 éves gyakorlattal rendelkezik, az oktatási, továbbképzési rendszer jelentősen megújult. Bíráink számos központi, regionális és helyi oktatáson vesznek részt. Egyre több bíró rendelkezik valamilyen szakjogászi képzettséggel is.



– Fel tudták-e gyorsítani a civilszervezetek bejegyzését?

– Még 2015 végén rendkívüli gondot okozott a dömpingszerű ügyérkezés miatt a bejegyzés intézése. Lelassult, egy-egy határozatra több hónapot is kellett várni. E munkafolyamatokat átszerveztük, további munkatársakat irányítottunk át a civil irodába, így mára azt mondhatjuk: naprakészek vagyunk. A bejegyzés folyamatos és időszerű. Ezután feltehetőleg a cégbíróság leterheltsége nő meg jelentősen, mivel a cégeljárásban ilyen könnyítő szabályt nem hozott a jogalkotó, tehát a kft.-knek, amelyeknek a törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, idén március 15-ig módosítaniuk kell az okiratukat és a jegyzett tőkéjüket 3 millió forintra fel kell emelniük. Heves megyében több mint ezer ilyen társaság működik, előreláthatóan márciustól nagyon megemelkedik a változásbejegyzési kérelmek száma. A dömpingre készülünk és remélem, határidőben be tudunk minden változást jegyezni.

– Elégedett-e az elnök asszony a személyi és tárgyai feltételekkel, hol tart az egri Törvényház beruházása?

– Nagyon fontos stratégiai cél az egyenlő munkateher biztosítása a megyén belül. Az engedélyezett létszámunk (71 bíró) nagyon szűkös, mivel több bíró tartósan távol van. A helyettesítésüket is meg kell oldani, ezért a megyén belül több kirendelés történt. Nehezíti a helyzetünket, hogy több olyan gazdasági bűntény miatt kell eljárni, amelynek elbírálása bonyolult, egy bíró teljes munkaidejét kitölti ennek intézése. Az OBH elnöke egy más megyében tevékenykedő kinevezett bírót kirendelt az Egri Törvényszék büntető elsőfokú ügyeinek intézésére, így átmenetileg a létszámunk eggyel nőtt. A tárgyi feltételek az ítélkezéshez adottak, megfelelő épületekben egyre jobb minőségű és elegendő technikai eszközzel rendelkezünk. Az ügyfelek elektronikus úton adhatják be kérelmeiket, panaszaikat és SMS-értesítést is kaphatnak a bírósági tárgyalásokról. Az Egri Törvényszék felújítása szépen halad, már a belső munkálatokat végzik. Előreláthatólag ősszel birtokba vehetjük a Törvényház épületét.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Már a belső munkálatokat végzik a megújuló Törvényházban Fotó: Berán Dániel
[/caption]
 
– A Szolgáltató és a Nyitott bíróság programok erősödtek-e 2016-ban?

– A „Fenntartható fejlődés” program keretében a törvényszékeknek vállalásokat kellett tenniük. Az Egri Törvényszék 30 vállalást tett, amelyeket maradéktalanul végre is hajtott. Voltak olyanok, amelyek az ítélkező munkával függtek össze, ezekben az időszerűségen túl a magasabb színvonalú, minőségű munka, az oktatások számának növelése is szerepelt. A törvényszék több szervezeti egységének munkafolyamatait optimalizáltuk, ezzel gyorsítottuk a bírósági eljárásokat, megkönnyítettük az ott dolgozók munkáját. Végrehajtási ügyszakban sablonokat dolgoztunk ki, amelyek az újonnan beállt dolgozóknak mintául szolgálnak. Fontos volt, hogy a bírák és igazságügyi alkalmazottak adminisztratív terheit csökkenthessük. Minden járásbíróságon és a törvényszéken is bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, az internetes felületek hatékonyabb használatával mérsékeltük a postaköltségeket. Az Egri Törvényszéken a jól képzett alkalmazottak elvándorlását családbarát munkahely kialakításával is próbáltuk megállítani.

Lényeges célunk volt az ügyfélkapcsolatok erősítése, ezért a panasznapi ügyintézés komfortosabbá tétele érdekében megvalósítottuk az időpontfoglalás lehetőségét a legtöbb járásbíróságunkon. Ez rendkívül sikeres, a panasznapi tumultus jócskán csökkent. A „Nyitott Bíróság” programunkat próbáltuk fokozni. A középiskoláknak előadásokat, perszimulációkat tartunk, bírósági látogatásokat biztosítunk, de vállaljuk  osztályfőnöki óra tartását is. E programban 2016-ban közel ezer látogató vett részt és nagyon-nagy örömömre szolgál, hogy a bírósági dolgozók közül, mint közreműködők is egyre többen vesznek részt benne. Tavaly fokoztuk a külső kommunikációnkat, sokkal több sajtóközleményt adtunk ki, mint az előző években.

– Mik az idei év új és sürgető teendői?

– A legfőbb és legsürgetőbb feladat: 2018-ban három új eljárási törvény lép hatályba, a Polgári perrendtartás, a Büntetőeljárási, s a Közigazgatási eljárási törvény. Minden bírót érint a jogszabályváltozás. Az eljárási törvényekre történő felkészítés kiemelt feladat. Szeretnénk kommunikációnkat mind az ügyfelekkel, mind az egyéb kapcsolattartás során közérthetőbbé tenni. Ezúton szeretném megköszönni a Heves Megyei Hírlapnak a 2016. évi munkáját, amelyben a bíróságainkon folyó munkáról, ítéletekről és programokról hírt adott az állampolgároknak és a híradásuk mindig korrekt, megbízható, szakmai volt.

„Megaügyek” jelentettek kihívást a bíráknak

A kérdésre, hogy mely ügyek számítanak nagy kihívásnak a megyei bírói kar számára, dr. Nyiri Beáta így válaszolt: kihívás több „megaügy” érkezése az Egri Törvényszék büntető elsőfokú tanácsaihoz. Nagyon bonyolult megítélésű, hosszú eljárást igénylő perek, mint a munkaerő-kölcsönzési ügy. Az ideiglenes elhelyezésül szolgáló laktanyában a vádlottak nagy száma, s a tárgyalótermek kis mérete miatt tárgyalni nem tudtunk. Ezt az EKMK segítségével a Bartakovics Béla Közösségi Házban, míg egy másikat a Miskolci Törvényszéken tudjuk tárgyalni. Ott a felek, a tanúk jelentős része is ottani lakos, így az állampolgárokat nem érte hátrány. Civilisztikai ügyszakban a devizahiteles ügyek dömping érkezése nagy feladat. A törvényszéki elsőfokú polgári ügyeket tárgyaló bírák leterheltsége ezzel nagyon megnőtt, járásbíróságokról kirendelt bírák segítenek ezen ügyek feldolgozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!