katasztrófavédelem

2019.12.02. 17:08

Diákokat mentettek a tűzoltók az egri gyakorlaton (videóval)

Nem mindennapi gyakorlatot szervezett az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség hétfőn délelőtt. A tűzoltók ezúttal a Harlekin Bábszínházból menekítettek ki több mint száz diákot.

M. A.

A Harlekin Bábszínházban gyakorlatoztak a tűzoltók Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A tűzesetek veszélyéből adódó katasztrófa-elhárítási és lakosságvédelmi feladatok végrehajtásának gyakorlása céljából szervezett tapasztalatszerzési programot az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség a megyeszékhelyi Harlekin Bábszínházban. A lánglovagok a gyakorlaton belül a tűz veszélye, vagy tényleges bekövetkezése miatt kialakult veszélyhelyzet hatékony kezelése érdekében felmérték a káresemény felszámolásába bevont szervezetek állományának felkészültségét. Vizsgálták továbbá a rendezvény biztonságáért felelős intézmény – ez esetben a Harlekin Bánszínház – személyzetének, továbbá a gyakorlaton résztvevő tanulóknak a felkészültségét is.

– A feltételezés szerint a bábszínházban előadás közben a nézőtér felé sűrű füst kezdett beszivárogni, majd megszólalt a tűzjelző is – tájékoztatott érdeklődésünkre Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – A feltételezett káreset következtében szükségessé vált az előadás leállítása, a bábszínház kiürítése és a kimenekített emberek ideiglenes elhelyezése.

Nagy Csabától megtudtuk azt is, hogy a szakemberek a gyakorlat során alaposan leellenőrizték a kiürítéssel kapcsolatos feladatok végrehajtását. Kiemelte: a hideg időjárás miatt fontos volt ellenőrizni a lakosságvédelmi intézkedések megtételének lehetőségét is, valamint az együttműködő szervek munkáját és felkészültségét. Arra is kíváncsiak voltunk, évente hány ilyen gyakorlatot szervez a kirendeltség.

– Olyan gyakorlatunk, amelybe bevonjuk a hatósági társszerveket is, évente három szokott lenni – mondta Nagy Csaba. E gyakorlat különlegességét az is adta, hogy a helyszínre közreműködni több mint száz gyermek érkezett az egri négyes iskolából.

Megtudtuk azt is: a feltételezés szerint a létszámellenőrzést követően két diákot nem találtak. A helyszínre kiérkező egri hivatásos tűzoltók behatoltak az épületbe, teljes légzésvédelmi felszerelésben, vízsugár és tűzoltó készülék fedezete mellett először az életmentési feladatokra összpontosítottak és gyorsan megtalálták a két sérült diákot. A füsttel telítődött helyiségben mentőálarcot adtak rájuk, mely a környezeti levegőtől független légzőpalackhoz van csatlakoztatva. Az egyik diák csak a kezén sérült meg, ő saját lábán a tűzoltók segítségével hagyta el a helyiséget, a másik feltételezett sérült járóképtelen volt, őt hordágyon mentették ki a lánglovagok. A két sérültet a mentők ellátták a helyszínen, majd kórházba szállították. A rendőrség lezárta az érintett utcákat, továbbá biztosították a helyszínt. A hideg időjárás miatt az egri önkormányzat felvette a kapcsolatot a Volánbusz Zrt. illetékeseivel, így melegedő buszok is érkeztek a helyszínre, két busszal vitték a fiatalokat a közelben lévő vasútállomásra. Az esemény végén az egri önkormányzat jóvoltából minden résztvevő diák egy mikulás csomagot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában