Közélet

2007.10.05. 08:34

Már három életet mentett meg a jelzőrendszer a Mátraalján

Csaknem két éve működteti a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) azt a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó hálózatot, amelyet jelenleg 61 idős ember vesz igénybe. Az ellátottak között abasári, atkári, detki, domoszlói, gyöngyösi, markazi, nagyfügedi, nagyrédei, vámosgyörki, visontai és viszneki nyugdíjasok vannak, valamint most csatlakozik Vécs is a szolgáltatáshoz.

Juhász Marianna

Beneiné Maka Piroska, a KHSZK igazgatója elmondta: előnyt jelent az időseknek, hogy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz szükséges készülék bekötése immár díjtalan. A szolgáltatásért pedig a törvény alapján a 65 év feletti, egyedülálló vagy fogyatékkal élő szociálisan rászorulóknak jövedelmük két százalékát kell kifizetniük.
– A rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az idős emberek méltósággal fenn tudják tartani önálló életvitelüket, hiszen ha baj van, akkor egy gomb megnyomása után húsz percen belül otthonukba érkezik a segítség. Az idén már három életet mentettek meg a szakemberek – fogalmazott az igazgató.
A KHSZK-nál jelenleg 18 gondozónő dolgozik, akik havonta egyszer mindenképpen meglátogatják a szolgáltatást igénybe vevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!