Közélet

2007.12.19. 13:36

Börtön, pia, erőszak - van hova menekülni

Évente több tucat alkalommal lenne szükség a városban és a környező huszonöt településen különféle korú gyermekek ideiglenes elhelyezésére. Eddig nem volt erre alkalmas intézmény.

s. p.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Betlehemes játékkal ünnepelték az avatást - hamarosan hús-vér kisgyermekek lakják a házat
[/caption]A legkülönfélébb okokból válhat szükségessé a gyermekek családon kívüli, ideiglenes elhelyezése. A szülőkkel kapcsolatos problémák, alkoholizmus, bűcselekmények elkövetése, vagy akár váratlan haláleset, betegség, szociális problémák egyaránt indokolhatják az "intézményes" elhelyezést.

Gyöngyösön februártól minderre lehetőség lesz, hiszen szerdán átadták a minisztériumi pályázat segítségével létrehozott Gyermekek Átmeneti Otthonát. Beneiné Maka Piroska, az intézményt működtető Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója a februári nyitás kapcsán megjegyezte: remélik, hogy addigra sikerül megszerezni a működési engedélyt, s valóban fogadhatják a kis lakókat.

Pelle Sándor, Detk polgármestere az avatáson bejelentette: polgármesteri keretéből évente háromszázezer forinttal kívánja támogatni az új intézmény működését. "Vannak dolgok, amikre pénzt kell adni, ha van miből, és vannak másfélék, amikre semmiképp sem adnék" - érvelt Detk első embere.

A már rágebben működő hajléktalanok nappali melegedőjét és a cslaádok átmeneti otthonát is magában foglaló épület-együttesben négy lakószobát alakítottak ki, amelyben legfeljebb tizenkét gyermek egyidejű - legfeljebb egy évig tartó - elhelyezésére lesz mód. Természetesen egyéb kiszolgáló és szociális helyiségek is szolgálják a 3-18 éves gyerekek illetve fiatalok kényelmét az új intézményben.

- Ezeket a gyerekeket nem szakítjuk ki a megszokott környezetükből, például a megszokott iskolájukba járnak majd innen is, csak épp nem a családhoz, hanem ide jönnek haza - fejtegette Beneiné Maka Piroska.

Hiesz György polgármester, egyben a kistérségi társulás elnöke arra emlékeztetett: a krízishelyzetbe került gyermekekről való gondoskodás minden település feladata, lélekszámától függetlenül. Miután a kistérség szervezetéhez tartozik az átmeneti otthon, a vidéki önkormányzatok is eleget tudnak tenni kötelezettségüknek általa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!