Közélet

2008.03.17. 17:14

Közbeszerzési vita kórház ügyben: határidőt mulasztott Eger

Az egri önkormányzat eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt a Heves Megyei Önkormányzatnak a megyei kórházra vonatkozó döntésével kapcsolatban. Az eljárást a Döntőbizottság megszüntette, mivel azt a határidő lejárta után indították. meg.

HEOL

A Heves Megyei Önkormányzat által hozzánk eljuttatott közleményt az alábbiakban változtatás nélkül adjuk közre.

Közlemény

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt eljárást kezdeményezett a Heves Megyei Önkormányzat azon döntésével kapcsolatosan, miszerint a Megyei Önkormányzat Közgyűlése a 2008. február 29-i ülésén döntött a Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet további működtetésére vonatkozó vagyonkezelői jog létesítéséről. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata annak megállapítását kérte a Döntőbizottságtól, hogy a Megyei Önkormányzat jogellenesen mellőzte a vagyonkezelői jog létesítése során a közbeszerzési eljárást.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2008. március 14-én kelt D.100/10/2008. számú végzésével az eljárást megszűntette. A Döntőbizottság a kérelemről nem érdemi határozatot, hanem az eljárás kezdeményezésére vonatkozó határidő elmulasztása miatt eljárást megszűntető végzést hozott. Döntésének indokolásában rámutatott, hogy Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az ügyben ügyfélnek tekintendő, azonban a jogvesztő eljárási határidő elmulasztása miatt az eljárást meg kellett szűntetnie. A Kbt. 323. § (2) bekezdése szerint a kérelem a jogsértés megtörténtétől számított 15 napon belül, a közbeszerzési eljárást lezáró jogsértő döntés esetében pedig az eredményhirdetéstől számított 8 napon belül nyújtható be. A jogsértés megtörténtétől számított 90 napon túl kérelmet előterjeszteni nem lehet. A Döntőbizottság álláspontja szerint a kérelmező a nyilvánosan és sajtóban közzétett pályázati hirdetmény útján (Heves Megyei Hírlap 2007. december 10-i száma) értesült az általa jogsértőnek tartott pályázati eljárásról. A pályázatok és az ajánlattevő ajánlatának felbontása 2008. január 21-én a bontási jegyzőkönyv szerint a kérelmező képviselőjének jelenlétében megtörtént. A kérelmező tudomására jutott tehát ebben az időpontban a Kbt. alkalmazásának kizárásával történő pályáztatási eljárás megindulása. A Döntőbizottság álláspontja szerint legkésőbb ebben az időpontban egyértelműen tudomást szerzett a kérelmező a pályázat benyújtásáról és az általa jogsértőnek tartott pályázati eljárás folytatásáról, tehát ez a legkésőbbi időpont, amelyhez képest 15 napon belül kellett volna előterjeszteni jogorvoslati kérelmét. A kérelmező a pályázati határidő 2008. január 21-i időpontjához képest elkésetten terjesztette elő jogorvoslati kérelmét 2008. március 6-án.

A Közbeszerzési Döntőbizottság végzésének indokolása tartalmazza a következőket is: A kérelmező tehát hónapokon keresztül tudomással bírt a közbeszerzési eljárás mellőzésével folytatott pályáztatásról, azonban a jogorvoslati kérelem benyújtásának lehetőségével csak akkor élt, amikor a számára kedvezőtlen eredmény – a kérelmezett döntése – is nyilvánvalóvá vált, illetve tudomására jutott.

Eger, 2008. március 17.
Heves Megyei Önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!