Közélet

2008.10.08. 14:38

Ha kell, erővel is megvédik az egri kórházat

A köztársasági elnökre is számítanak a kórházvédők - hangzott el a szakszervezetek és szimpatizánsaik mai sajtótájékoztatóján, amit a Kistályai úti félpályás útlezárás helyszínén tartottak.

S. B. S.

Ezen dr. Pócs Alfréd, a Medicaritas helyi vezetője számolt be arról, hogy újabb ismeretek birtokába jutottak ezen a héten a HospInvest Zrt. működésével kapcsolatban. Szerinte bebizonyosodott, hogy a cégegyüttes nem 1,6 milliárd forint tőkével rendelkezik, hanem az előjel éppen fordított. Arról is meggyőződtek - állította Pócs -, hogy a TEVA valóban felszámolási eljárást indított a HospInvest Zrt. ellen és legfrissebb információjuk szerint az APEH-nél végrehajtási eljárás folyik a gyöngyösi kórház üzemeltetője ellen.

Ezeket a tényeket is ismertették a ma délelőtt tartott egyeztetésen a megyei önkormányzat elnökhelyettesével, Merczel Józseffel, főjegyzőjével, dr. Benkár Józseffel, illetve az egészségügyi bizottság elnökével, dr. Lénárt Andrással is. Pócs Alfréd megítélése szerint ezek az észrevételek nem voltak különösebb hatással a tárgyaló felekre. Hegyaljai Judit, az EDDSZ helyi elnöke beszámolt arról, hogy felhívták a tárgyaláson az érintettek figyelmét arra, hogy ha november elsejével megtörténik az, aminek nem lenne szabad és a HospInvest Zrt. átveszi a kórház működtetését, össze fog omolni a rendszer, aminek következtében tragédiákra is lehet számítani.

Részt vett a sajtótájékoztatón dr. Cser Ágnes, az EDDSZ országos elnöke, aki a sajtón keresztül szólította fel a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészét, hogy beadványának megfelelően soron kívül foglalkozzon az egri kórház ügyével, mert ha ezt nem teszi meg, akkor az csak azt jelzi, hogy Magyarországon összedőlt a jogállam és ami be fog következni, azért a felelősség a döntéshozókat és a folyamatokat felügyelni hivatott hatóságokat (a Legfőbb Ügyészséget és az engedélyt kiadó közép-magyarországi ÁNTSZ-t) terheli.

Dr. Misz Mihály, az ÁNTSZ engedély tartalmát firtatta, ami ismereteik szerint egy struktúra engedély, a jelenlegi kórházi struktúrát veszi alapul, de félő, hogy ez a struktúra nem tartalmazza a gyógyító orvosokat és szakdolgozókat. Egyébként is az engedélyről maga Bujdosó László nyilatkozta, hogy az abban foglaltak alapján egy csökkentett működésű kórház indulhatna csak el, tehát elveszítené súlyponti jellegét. Ez pedig a megye és a HospInvest közötti szerződésbe ütköző, hiszen abban benne foglaltatik, hogy nem veszítheti el súlyponti jellegét az egri kórház - tette hozzá dr. Misz Mihály.

Dr. Kulcsár Dániel arról szólt, hogy megdöbbenve és elkeseredetten vette kezébe azt a tájékoztatást, amiben értesítették, hogy október 31-ig dolgozója az intézetnek. Mindez történt vele 30 évi kórházi gyógyító munka után.
Szabó Pál egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Heves megye lenne az ország egyetlen olyan megyéje, ahol nem működne állami közkórház. Szabó Éger István, a MOK elnökének szavait idézte, ami szerint ha kell, erővel is meg kell védeni a magyar egészségügy érdekében a kórházat.

Dr. Mánya Kristóf olyan, a HospInvest Zrt.-nél nyilvántartásban lévő orvosokat említett, akik maguk nem tudtak erről a tényről. Mint fogalmazott, ki tudja, hány ilyen virtuális orvosa lehet a cégnek. A sajtótájékoztató zárásaként Hegyaljai Judit bejelentette, hogy holnaptól mozaikszerű sztrájkot folytatnak, azaz minden osztályon egy-egy dolgozó lesz, aki nem veszi fel munkát. Pócs Alfréd pedig felkérte a köztársasági elnököt, hogy tekintettel a helyzet súlyosságára, nyilatkozzzon meg és avatkozzon be, valamint arról is beszámolt, hogy a jövő pénteken országos demonstrációt tartanak a Dobó téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!