Közélet

2008.10.28. 16:33

Orvosklónozás folyik Heves megyében?

A HospInvest a jelenlegi orvoslétszámmal nem tudja működtetni a Markhot Ferenc Kórházat, ha pedig mégis átveszi az intézmény működtetését, akkor Heves megyének egy megcsonkított kórháza lesz - hangzott el ma délután egy internetes portálon közzétett listára hivatkozva a kórházvédő bizottság sajtótájékoztatóján.

Munkatársainktól

A kórházvédők vezető személyiségei vázolták, hogy szerintük mi várható november elsejétől az egészségügyi intézményben. Tudomásuk szerint szombattól kiürítik a II-es telephelyet. Az urológia, az infektológia és az ortopédia átköltözik a másik épületbe, míg a rehabilitáció pedig Parádra kerül.

Ezután az orvosok egyenként ismertették, hogy melyik osztályon mire lehet számítani.
Dr. Fazekas Péter osztályvezető főorvos a radiológia helyzetét elemezte. Itt 9-10 állandó orvos kellene a működéshez, ám most csupán egy részmunkaidőben dolgozó radiológusról tudnak, illetve egy másikról, aki a fővárosból utazna le Egerbe. A főorvos szerint a képalkotó diagnosztika ellehetetlenül, ezzel pedig a betegségek feltérképezésének, gyógyításának alapjai rendülnek meg. Hozzátette azt is, hogy a kórházban minden hónap 20. napjáig össze kell állítani a következő hónapra vonatkozó ügyeleti listát, ám ilyet még egyetlen osztályra vonatkozóan sem láttak, nem tudják, hogy pénteken éjfélkor ki váltja majd le azokat, akik nem írtak alá a HospInvestnek.
A kardiológiával kapcsolatban dr. Kulcsár Dániel elmondta, hogy itt két szakrendelést, egy osztályos ambulanciát és szívultrahang labort kellene működtetni, de ehhez eddigi információik szerint csupán négy orvos áll rendelkezésre, ők is csak részmunkaidőben. Azt állította, ezzel a kardiológia, mint szakma megsemmisül Egerben.
Az ortopédia és a baleseti sebészet kapcsán dr. Pócs Alfréd arról szólt, hogy ezek mátrixba kerülhetnek, pedig ez egy súlyponti kórház esetén nem megengedett. Közölte azt is, hogy felszólítják az egészségügyi minisztert, hogy tegyen lépéseket az ügyben, hiszen ha van olyan helyzet, mikor az ő munkájára van szükség, akkor most feltétlenül. Bár korábban Székely Tamás azt nyilatkozta, hogy ez önkormányzati ügy, nem tudnak máshoz fordulni, hiszen a minisztérium a felettes szervük, a tárca képviseli a szakmaiságot, nem a megye.
Kiderült az is, hogy a gyermekosztályon a mostani 11 helyett csak 2 orvosról van tudomásuk a kórházvédőknek és az elégtelen létszám miatt a sürgősségi betegellátó osztály is ellehetetlenülhet.
Arra a kérdésre, hogy miből gondolják, hogy az internetes portál által közzétett adatok valódiak, dr. Mánya Kristóf elmondta hogy más módon, személyes kapcsolatok útján szerzett információik is ezt támasztják alá. Úgy fogalmazott, hogy a lista alapján orvosklónozásos állapot állhat be Heves megyében.

Hegyaljai Judit, az EDDSZ helyi elnöke arról beszélt, hogy egy súlyponti kórház működtetéséhez eddig is kevesen voltak. Tudomása szerint a szakdolgozók fele nem szerződött a HospInvesttel, a cég pedig olyanokat is visszahívott, akiket korábban elbocsátottak az intézményből.
Kulcsár Dániel kiemelte: hogy a kórházba érkező új orvosoknak november elsején nem lesz receptírási lehetőségük sem, hiszen ez is az OEP-szerződés függvénye.

Szabó Pál elmondta, hogy az egri kórház kapcsán a nemzeti vagyon védelméről is szó van. Hozzátette, hogy tudomásukra jutott, hogy a HospInvest emberei kikérték a kórház épületeinek tulajdonlapjait a földhivataltól, s vélhetően ezek értékesítésével szeretnék kiegyenlíteni az adótartozásukat. Szólt arról is, hogy azon vannak, hogy a kórházvédő közösség együtt maradjon, ezért szeretnének egy kórházvédő alapot és klubot létrehozni, ami a kapcsolattartás formális kerete lehetne.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A kórházvédők a Bartakovics Béla Közösségi Házban szélesebb közönség előtt is beszámoltak a novembertől várható változásokról. Fotó: Lénárt Márton.
[/caption]

Egri delegáció járt ma Veszprémben

Ma délelőtt 10 órára érkezett meg egy háromfős egri delegáció (Dr. Palotai Zsuzsa, az egri polgármesteri hivatal szociális és egészségügyi irodájának vezetője, dr. Tóth Katalin főorvos és dr. Fütő László főorvos) az ÁNTSZ veszprémi intézetébe, hogy betekinthessenek az egri kórház működési engedélyével kapcsolatos iratokba. Azzal a határozattal, amelyben megerősítették, hogy az egri kórházra kiadott működési engedély jogerős, elismerték Eger városát is ügyfélként, ám mint azt dr. Palotai Zsuzsa elmondta, nem volt alkalmuk arra, hogy ezzel éljenek is. A működési engedélyről kiadott határozatot Eger bíróság előtt fogja megtámadni. Az ügyféli minőség ellenére a küldöttség csak korlátozott betekintést nyerhetett az iratokba, mivel a HospInvest Zrt. üzleti titokra hivatkozva nem engedte a személyes adatok megtekintését. Dr. Palotai Zsuzsa arról is beszámolt, hogy úgy tudják, rajtuk kívül a fővárosi és a Pest megyei egészségbiztosítási pénztár is megkereste az ÁNTSZ-t, mivel aggályaik támadtak, hogy egy 60-80 ágyas osztályt lehet-e működtetni a minimális létszámmal.

Kosztura László, a HospInvest Zrt. régióigazgatója a dolgozói lista kapcsán azt tudatta: november elsejétől lesz nyilvános a betegekért dolgozó orvosok listája. Hozzátette: a magukat kórházvédőknek nevező csoport előállt már azzal, hogy halott orvosokkal szeretne gyógyítani a HospInvest, most éppen virtuális orvosoknak nevezi azt az orvosgárdát, amely november 1-jétől a kórházban gyógyítja azokat a betegeket is, akiket ez a csoport cserbenhagyott. Azért, mert „nem akarják a fejlődést a kórházban, hiszen személyes érdekeik azt diktálják, hogy maradjon minden a régiben: kerüljön csőd közelébe a kórház, és romoljanak az eszközök, a munkafeltételek, és így a betegellátás, de ők kapják meg továbbra is az általuk kért paraszolvenciát valamint a gyógyszerpénzeket és más eddigi kiváltságokat.”

A HospInvest régió igazgatója megismételte: rendelkeznek a szükséges személyi feltételekkel, november 1-jén átveszik az egri súlypont kórház üzemeltetését. Olyan dolgozókkal, akik létező személyek, és szerződés aláírásával vállalták a munkát a kórházban. Mint nyomatékosította: minden ettől eltérő információ valótlan.
Az APEH honlapján október 25. óta már nem csak a HospInvest Zrt., hanem a HospInvest Diagnosztika Kft. is a végrehajtás alatt álló cégek listáján szerepel. Erről Kosztura László annyit közölt: tudomásuk szerint nincs tartozásuk, a kérdést egyeztetik az APEH-hel. Hasonlóan röviden válaszolt az OEP szerződést firtató kérdésünkre is, mondván: egy-két napon belül, de a november elsejei átvétel előtt mindenképpen megkötik a finanszírozási szerződést az egészségbiztosítási pénztárral.

Szíki szerint az összeomlás szélén van a kórház

Koszorút helyeztek ma el a Kisgazda Polgári Egyesület tagjai a kórház falán található emléktáblánál. Az egyesület elnöke délután a 64 évvel ezelőtti eseményekhez hasonlította azt, ami most a kórházzal történik. Mint mondta, az orosz invázió után betegek és orvosok maradtak a romok alatt, és „a Sós Tamás vezette mai invázió nyomán is betegek és orvosok hullái lepik el a Markhot Ferenc Kórházat”. Egerben óriási visszalépés tanúi lehetünk, „a folyamatos kórházleépítéssel, Sós Tamás munkáltatói csődjének köszönhetően romba dőlni látszik közkórházunk”.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke közleményt adott ki, melyben romboló magatartásnak nevezte, hogy a HospInvest ellenzői „akkor sem hagytak fel ellenkampányukkal, amikor már biztossá vált, hogy november 1-jével az új üzemeltető átveszi a kórházat.” Utalt arra is: a „kórházvédők” kétharmada már el is helyezkedett valahol, azaz „cserbenhagyták a betegeiket, és azokat a dolgozókat, akiket rávettek, hogy az elmúlt hónapokban zajló értelmetlen és felelőtlen küzdelmükhöz csatlakozzanak.” Sós szerint a kórházvédők még a hátralévő pár napot is arra használják fel, hogy romboljanak, és az eddig át nem lépett dolgozókat arra buzdítják, hogy ne írják alá a szerződést, és inkább legyenek munkanélküliek november 1-től. A megyegyűlés elnöke maradásra kéri a még nem döntött dolgozókat, az orvosokat pedig arra, hogy „viselkedjenek felelősen, és ne hitessék el a nővérekkel, hogy a biztos munkanélküliség jó a számunkra, hiszen nekik következő hónapban is ki kell fizetniük a rezsit, és a gyermekeik taníttatását, és nem találnak másik állást. ”

A kórházvédők a Bartakovics Béla Közösségi Házban szélesebb közönség előtt is beszámoltak a novembertől várható változásokról. Fotó: Lénárt Márton. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!