Közélet

2008.11.21. 10:41

Nyolc ember a fél házban - csúf bontás a Szép utcában

Áldatlan állapotokat szüntet meg a gyöngyösi önkormányzat a város északnyugati részén. Miközben már bontják a legrosszabb házakat, nem minden halad zökkenőmentesen a Szép utcában.

Faragó Zoltán

Javában zajlik Gyöngyösön az Északnyugati városrész, azaz a Duránda felszámolása, ennek egyik eleme a házak megvásárlása és szanálása. Már amennyire telik az önkormányzat büdzséjéből, merthogy egyelőre a város finanszírozza a rehabilitációt – az erre beadott pályázat ugyanis még elbírálás alatt áll. Hétről hétre egymás után tűnnek el a megüresedő házak. Talán az illegális épületfoglalások megakadályozása miatt folyik ilyen gyorsan a rombolás. A portákon mindenféle ottfelejtett építési törmelék hever, és a faldarabok közt szabadon futkároznak a gyerekek. November vége van, az időjósok szerint lassan itt a hó.

[caption id="" align="alignright" width="400"] Az ikerház egyik felét már lerombolták, a másikban viszont még nyolcan laknak. Az önkormányzat szerint szakszerűen folyt a bontás. Fotó: Faragó Zoltán.
[/caption] Egy félig lebontott ikerház udvarán beszélgetünk Minyák Éváékkal a Szép utcában, Gyöngyösön. Az épület másik, még épen meghagyott felében, egy szociális bérlakásban lakik az asszony, és vele egy fedél alatt öt gyermeke és a két lánytestvére. A ház egyik feléről már hiányzik a tető, s a Városgondozási Zrt. munkatársai által felszögelt hatalmas fóliát tépi, lobogtatja a szél. A kívül halványzöld, belül narancssárga üres rom mellett viszont még mindig ég a konyhai lámpa, tekintve, hogy laknak benne. 
– Hogyan adhattak ki erre az ingatlanra bontási engedélyt? – kérdezi az asszony. – Nem elég, hogy a múlt pénteken leomlott egy falrész, éjjel még valaki el is vitte a szarufákat. Azóta alig alszunk, mert félünk, hogy ránk omlik a tető, ráadásul ki van hűlve a lakás. A munkások, akik aládúcolták az épületet, azt mondták: ha jön egy nagyobb szél, jobban tesszük, ha szaladunk is kifelé a házból.

A család elment Lakatos Zsolt önkormányzati képviselő fogadóórájára, és jelezte a problémát. A képviselő a helyszínre érkezve azt mondja: láthatóan szakszerűtlenül végezték el a bontást.
– Életveszélyes az ingatlan jelenlegi állapota, pedig itt kiskorú gyermekek is élnek. Tudomásom szerint a család tisztességesen fizeti a lakbért – jelenti ki Lakatos Zsolt.

Az önkormányzat a családnak minőségi csereként felkínált egy Koháry úti, udvarról nyíló bérlakást. Minyákék ezt az ajánlatot nem fogadták el, mondván: nyolcan ott nem férnének el.

Megkerestük Lakatosné Szőllősi Andreát, a gyöngyösi önkormányzat lakásügyi adminisztrátorát is. Az ügyintéző tájékoztatása szerint az ikerház egyik felét engedéllyel, szabályosan bontották le, majd a bontás után szakemberek segítségével gondoskodtak arról, hogy a másik oldal se maradjon életveszélyes. Vagyis aládúcoltatták a tető sarkát, és fóliával szigetelték le a szabadon maradt közfalat. Azt ígéri: dolgoznak a család megfelelő elhelyezésén, és legkésőbb egy hónapon belül meg is oldják a problémát.
Egyelőre azonban minden úgy marad, ahogy most van: a nyolc ember a fél házban.

A csütörtöki képviselőtestületi ülésen is téma volt a ház állapota. Hiesz György polgármester szerint „egyes emberek” felbiztatják a Durándában élő romákat arra, hogy kérjenek új lakást a várostól, ám ezt Gyöngyös nem szándéka, hanem anyagi lehetőségei miatt sem tudja teljesíteni. Kifejtette:tudomása szerint a fél épület lebontását senki nem kérte az ott lakóktól, s a kiköltözött tulajdonos eredetileg csak az ajtót és az ablakot távolította el az épületből. A többi eddig ismeretlen emberek műve; akik az egyik éjszaka rombolták le a házról a tetőt - így lett életveszélyes. Nemcsak a történteket látja minden oldal másképp, a család helyzete is megváltozott: Lakatos Zsolt információi szerint csütörtök este megroppant felettük a tető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!