Közélet

2008.11.20. 20:24

Terítéken a gyöngyösi közbiztonság

A mai gyöngyösi képviselőtestületi ülésen napirenden volt a város és vidéke közbiztonsága is. Az önkormányzati képviselők dr. Lóczi Zsolt rendőrkapitányt kérdezhették.

Faragó Zoltán

- Hová tűnt a Durándából a körzeti megbízott? - vetette fel elsőként Lakatos Zsolt képviselő, ám a kapitány megnyugtatta: egy pár hónapos szünet után szeptembertől ismét van saját kmb-se az Északnyugati városrésznek. Sőt: időnként még a gyöngyössolymosi munkatárs is besegít neki a rendteremtésben. A kapitány hozzátette: a Gyöngyösön elkövetett bűnesetek 7 százaléka esik erre a szektorra, így arrafelé „nem olyan vészes a helyzet”.

Aggodalomra inkább a Mátrán átvezető 24-es számú főúton járva van oka a gyöngyösi polgároknak, mivel 2008 fekete év volt az ott bekövetkezett közlekedési balesetek számát tekintve. Heves az egyetlen megye, ahol romlanak a halálos balesetek mutatószámai, a körzetben idén tíz ember halt meg az utakon.
- Hiába volt háromszor annyi akció a gyorshajtók és a motorosok ellen, mint 2007-ben (5 nagyobb akció, és 29 sebességmérés), mindez kevésnek bizonyult - ismerte el a kapitány. - A nemrég Egerben megtartott motoros-rendőr párbeszéden sem igazán azok vettek részt, akik általában száguldoznak. Több esetben bedrogozott állapotban hajtanak a motorosok - fejtette ki a rendőri vezető.
Az egyik új ellenszer: hamarosan 5-10 kilométerenként sokkoló képeket helyeznek ki már bekövetkezett motoros balesetekről.

Nagy probléma a Mátraalján a színesfémlopás is: nemcsak a folyamatosan el-eltünedező aknafedelek, hanem a Művelődési Ház tetejének másodszori megdézsmálása is ezt jelzi. A lopott fémet általában félórán belül máris darabokra vágva adják tovább, így szinte esélytelen megfogni a tetteseket - derült ki a rendőri válaszokból.

Napirendre került a 3-as főút mellett „szolgálatot teljesítő” prostituáltak kérdése is: mint kiderült, a rendőrség addig túl sokat nem tehet, míg nem szigorodik a jogszabályi környezet. Nemrég 5000 kilométert autóztak el egy akcióban, majd megtették a szabálysértési feljelentéseket is; mindez azonban csak tüneti kezelés.

Munkaszervezési problémák is terítékre kerültek: idén nyáron csúcsosodott ki a testület létszámhiánya. Tavaly 6, 2008 közepén 33 fővel kevesebb rendőr volt a gyöngyösi állományban. Júliustól azonban 20 új kolléga érkezett a városba - mondta a rendőrkapitány. Téma volt a szabadidős rendőrök az önkormányzat által is támogatott foglalkoztatásának eredményessége is. Dr. Lóczi Zsolt elmondta: 13-15 fő átlagosan 100 órát szolgál ily módon havonta, s kedvezőek a tapasztalatok, mert a statisztikákba tekintve látható, hogy jelentősen visszaszorult a bűnözés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!