Közélet

2009.02.20. 15:26

Leader: több pénzt is el tudtak volna költeni

Fontos állomáshoz érkezett a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, hiszen befejeződött az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyéhez kapcsolódó pályázati kiírás első szakasza. A vidéki életminőség javítását segítő Leader programra 57 támogatási kérelmet nyújtottak be a Mátra vidékéről.

Juhász Marianna

– A vidékfejlesztési célok megvalósulásához a 2007-2013 közötti időszakban a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület számára 771 millió forint áll rendelkezésre, ám ezt a pénzkeretet mintegy 150 millió forinttal haladják meg azok az igények, amelyek a Dél-Mátra Helyi Közösség Vidékfejlesztési Stratégiájának megvalósítását szeretnék segíteni – fejtette ki Gyurkó Béla, az egyesület elnöke.

Az elképzelések között vannak kisebb költségvetésű projektek is, ám vannak olyanok is, amelyek több tízmillió forintos beruházást igényelnek. Az elnöktől megtudtuk: ez utóbbiak ingatlanfelújítást és építést takarnak, melyre elsősorban önkormányzatok és vállalkozók jelentkeztek. A program előkészítése minden kérelmezőtől komoly munkát igényelt, ám a kivitelezésnek is ilyen alaposnak kell majd lennie ahhoz, hogy a támogatási szerződésben foglaltak alapján mindenki megkaphassa a remélt pénzösszeget.

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület jelenleg a február 26. és március 1. között Budapesten megrendezendő Leader Expóra készül, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg, ám idén lesz először európai szintű a rendezvény. A Hungexpo „D” pavilonjában az Abasárt, Adácsot, Atkárt, Detket, Domoszlót, Gyöngyöshalászt, Gyöngyösoroszit, Gyöngyöspatát, Gyöngyössolymost, Gyöngyöstarjánt, Halmajugrát, Karácsondot, Kisnánát, Ludast, Markazt, Mátraszentimrét, Nagyfügedet, Nagyrédét, Pálosvörösmartot, Szücsit, Vámosgyörköt, Vécset, Visontát és Viszneket magába foglaló Dél-Mátra akciócsoport többek között helyi termékekkel és hagyományőrző műsoraival mutatkozik be az Észak-magyarországi régió több csoportjával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!