Közélet

2009.03.24. 18:06

Kórházi eszközök amerikai adományból

Lobbizik a gyöngyösi roma-magyar egyesület: kétszázmillió forint értékben öt kórházba juthat hamarosan az Egyesült Államok el nem használt katonai készleteiből.

HEOL

Eddig két alkalommal már eredményes volt a segítségkérés. Elsőnek a leendő gyöngyösi tanodát tekintette meg Lawrence J. Kinde ezredes, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége Védelmi Együttműködési Irodájának vezetője. A magasrangú katona az Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület invitálására érkezett a városba, s vele tartott a nagykövetség politikai munkatársa, Mézes Linda, valamint a követség főorvosa is.

A látogatáson részt vett Gyöngyös alpolgármestere, dr. Végh Attila is, akivel az amerikaiak már a bejárás során áttekintették a lehetséges finanszírozási formákat. Az ezredes hangsúlyozta: a Gyöngy Tanoda létrejöttét támogatják, de ennek alapfeltétele, hogy az egyesület készítsen eszközfelmérést és részletes költségtervet a felújításról.
- Ehhez még sok felső szintű döntést kell meghoznunk - tudtuk meg Lawrence J. Kinde-tól - Lehetőségeinkhez mérten bútorokkal és különféle felszerelésekkel járulnánk hozzá a tanoda megvalósulásához - tette hozzá a hivatalvezető.

Az amerikai nagykövetség ezen kívül még öt egészségügyi intézményt is szeretne támogatni. Ez már már a látogatás következő helyszínén, a jászberényi kórházban derült ki, ahol a vezetőség látta vendégül a delegációt. A roma-magyar egyesület közvetítésében az amerikai hadsereg készleteiből felszabaduló egészségügyi eszközöket juttatnának a jászsági intézmény mellett a gyöngyösi és - amennyiben újra állami kézbe kerülne - az egri, megyei kórháznak is. Szó van a Mátrai Állami Gyógyintézet eszköztámogatásáról is.

- Az adományok értéke elérheti a 200 millió forintot, ám mivel csak most állítják össze a szállítmányt, így nem tudni pontosan, mikor érkezik - összegezte a látogatás eredményét Lakatos Zsolt, a roma-magyar egyesület vezetője. Az egyesület reményei szerint azonban még az idén a térségbe jutnak az adományok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!