Közélet

2009.03.12. 11:40

Presszó volt, roma-tanoda lesz

A kistérség második roma tanodáját kívánja létrehozni Gyöngyösön az Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület. Kiderült: a város ugyan tud biztosítani egy ingatlant a működtetéshez, de a fenntartáshoz még támogatók kellenének.

Faragó Zoltán

Egykor forgalmas kocsma volt az Angelika Presszó Gyöngyösön, a Pesti úton. Az önkormányzat ezt az ingatlant bocsátotta a roma-magyar egyesület rendelkezésére, hogy ott kialakíthassák a halmajugraihoz hasonló tanodájukat.

Dr. Végh Attila gyöngyösi alpolgármestertől megtudtuk: az ingatlan bérleti díj nélküli használatba átadásán túl a Gyöngy Tanoda majdani működtetéséhez a város nem tud hozzájárulni.

A legutóbbi, tanoda-működtetési pályázatokról épp lecsúsztak, úgyhogy míg nem írnak ki új tendereket, kísérleti jelleggel egyelőre csak harminc fiatal számára indulna be a program – tudatta Lakatos Zsolt, az ötletgazda Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület elnöke.

Dr. Ürmös Andor, a halmajugrai tanoda létrehozásánál bábáskodó főosztályvezető szóban már ígért forrást az oktatók fizetésére a szociális tárca büdzséjéből. Hamarosan meglátogatják az egyesületet nyugati mecénásaik, az amerikai nagykövetség prominensei is. Lakatosék tőlük is várnak pénzt eszközbeszerzésre és az épület renoválására.

– A Gyöngy Tanoda részletes oktatási programja kidolgozás alatt áll – tudatta Lakatos Zsolt. – Szeretnénk sportklubot, valamint zenei alapművészeti képzést is beindítani. Negyedévenként szintfelmérést fogunk végezni a gyermekek tanulmányi eredményei tekintetében, és év végén pedig teljes értékelést tartunk az eredményességről. És itt is lesz boksz, mint Halmajugrán. Továbbá body-building a fiúknak, aerobic a lányoknak, és ping-pong mindkét nemnek.

Az elnök azt is hangsúlyozta: a tanodába nem csak a roma gyermekeket várnak, hanem a hátrányos helyzetű nem roma gyermekeket is.

Megyei példák

Gyöngyösorosziban egy napközit takar a tanoda-program, ahol helyi cigánylányokat nevelnek délutánonként a francia apácák. Hitoktatásban részesítik őket, és segítenek nekik a házi feladat megoldásában is. Halmajugrán egyelőre a puszta létért küzd a helyi intézmény, melynek működése legutóbb is sok vitát váltott ki azzal, hogy az ottani roma gyerekeket bokszolni tanítják. Ezen kívül Parádon található a megye legelső ilyen intézménye, és Kiskörén is működik roma tanoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!