Közélet

2009.03.11. 15:18

Veszélyben a házak, méteres víz több pincében

A talajvízszint emelkedése miatt már az önkormányzat mellett a vízügyi igazgatóság szakemberei is dolgoznak Nagyfügeden a veszély elhárításán. Több pincében áll a víz, olykor méteres.

J. M.

[caption id="" align="alignright" width="300"] A zsilip nem nyitható, két szivattyúval dolgoznak illusztráció
[/caption]A folyamatosan emelkedő talajvizet már a patakba szivattyúzzák az árkokból Nagyfügeden, mert a víz már a lakóépületeket is veszélyeztetheti.

Napok óta kritikus a helyzet Nagyfügeden az egyre emelkedő talajvíz miatt. Az állandó esőzés következtében pedig már nem elegendő a lakók erőfeszítése, szerdán már az önkormányzatnak és az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak (ÉKÖVIZIG) is fel kellett lépnie annak érdekében, hogy a levezető árkok medrében tudják tartani a vizet.

A település polgármesterétől, Juhász Jánosnétól megtudtuk: szerdán a faluban a közmunkások minden olyan porta kapujában lévő átereszt felszednek, ahol nincs betongyűrű, és akadályozza a talajvíz lefolyását, elvezetését. Az önkormányzat alkalmazottjainak emellett az árkokat is meg kell takaítaniuk. A polgármester hangsúlyozta: lehet, hogy ezek az intézkedések a helybéliek körében nemtetszést váltanak ki, mégis szükségesek annak érdekében, hogy a nagyobb bajt elkerüljék, hiszen már több ház pincéjében is kritikusan, 80-100 centiméter magasra emelkedett a vízszint.

Az átereszek és az árkok tisztítása mellett az önkormányzat és az ÉKÖVIZIG szakemberei két szivattyúval szívatják a felgyülemlett vizet a Bene-patakba a falu legmélyebb pontján, a Bocskai úton. Erre azért van szükség, mert a zsilipet műszaki hiba miatt nem lehet kinyitni, és az említett településrészre nem csak az árkokból, hanem a mezőgazdasági területekről is érkezik víz.

A polgármester úgy véli, ha nem lesz nagyobb esőzés, akkor a két szivattyú elegendő a terület vízmentesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!