Közélet

2009.04.23. 17:13

Kórházi nagytakarítás - tüntetés a Dobó téren

Az egri Dobó térre hirdettek tüntetést az egri kórházvédők. A Tavaszi nagytakarítás a kórházért, hazánkért címmel meghirdetett demonstráción a kezdésig mintegy 300 résztvevő jelent meg.

HEOL

18:52

Simó Endre Magyar Szociális Fórum elnöke szerint az egriek visszaadták az országnak a szabadságba vetett hitét. "Eger sikere az ország sikere. Meg tudjuk védeni a közös tulajdonunkat. Nincs az az erő, ami maga alá gyűrhetné szabadságérzetünket." Ország-világ előtt lelepleződött, hogy mi történik akkor, ha  egy magáncég nem találja meg a számítását. Simó szerint a dolgozóknak kezükbe kell venniük az irányítást, meg kell akadályozni, hogy más tőkés kezére kerüljön a kórház. Úgy véli: a magyar egészségügy kitermeli az értéket. Bajnai Gordon azt akarja, hogy azok fizessék meg az árát, akik nem tehetnek a válságról. Ezért sürgeti az MSZF a választást.

Dr. Mánya Kristóf: "különleges kegyelmi pillanatban vagyunk." A főorvos emlékeztetett rá: holnap a közgyűlés ismét tárgyalja a kórház ügyét, és azt is bejelentette: legalább ötven orvos gondolkodik azon, hogy hétfőn bemenjen-e dolgozni. "Ezt mi kórházvédők értük el." - mondta dr. Mánya. Megjegyezte ugyanakkor: már akkor sem tudnak igazán örülni, ha a szerződést felbontja a megye. "A HospInvest európai színvonalú kórházat ígért, ezt hirdetik a feliratok, de ha szétnézünk, azt látjuk, hogy afrikai állapotok uralkodnak" - fűzte hozzá, hangsúlyozva: "nem engedhetjük, hogy az ország a fehérgalléros bűnözőké legyen."

Hegyaljai Judit, a helyi szakszervezet vezetője: a HospInvest hatmilliárdos fejlesztési ígérete illúzió, mára látszik, hogy lyukas a nadrágjuk. A dolgozók és a betegek elkeseredettek, és úgy tűnik, nem a jószándék vezérli a tetteket. Sós Tamás lássa be végre: át kell adni az üzemeltetést Egernek. Minél hamarabb történik meg ez, annál kevesebb a veszteség.

Dr. Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke  jó estét és egyúttal jó reggelt is kívánt. "Együtt voltunk hóban-fagyban-kánikulában, itt húzta be a HospInvest döglött lovát. Már akkor nyertünk, holnap eldől a közgyűlésben, hogy maradt-e bennük a becsületnek egyetlen szikrája." - fejtegette Cser. Aki bevallotta: büszke arra, hogy a rendőrség feljelentette, közrend nyugalmának megzavarásáért. "Jó reggelt haza, emberség, tisztesség, igazságosság. A magyar nemzet képes szembeszállni a pénzzel, a mocskos hatalommal. " - zárta szavait.

A demonstráció zárásaként dr. Tóth Katalin egy kiáltványt olvasott fel, amiben az szerepelt: a betegek gyógyulni akarnak, az orvosok gyógyítani akarnak, és követelik a szerződés felbontását. Legyen végre vége, legyen végre béke.

18:05

Szabó Pál,  a kórházvédők vezetője: "valaki azt mondta, kevesen vagyunk. Úgy saccolom, pont annyian, mint a győztes várvédők." (kórházvédőkről javítva- a szerk) Szabó szerint "hét éve olyan emberek kerültek a magyar haza élére, akik fel akarják számolni a hazánkat". Egyetlen megye van az országban, ami kormánypárti, így nem véletlen, hogy Hevesre esett a választás. "Sós Tamás a megye legnagyobb intézményét idegen kézbe adta. Idegen pénzügyi köröknek játszotta át." Akik aztán ki is vonultak harminc százalékos részesedésükkel. "Összeadtuk az erőnket, a közös siker kapujában vagyunk. Reméljük, ez az utolsó gyűlés. Most már nincs hitelező, és nincs igazság, és nincs gyógyítás. Tragédiák sorát köszönhetjük ennek a magyar egészséget felszámoló törekvésnek" - sorolta a szónok.  Majd nyomatékosan hozzátette: Követeljük, lássa be a megyei önkormányzat és Sós Tamás, hogy rossz döntést hozott. Legyen a kórház ismét köztulajdon. "Olyan kórházat akarunk, ami soha nem lesz kitéve a válságnak, a hitelezők kénye-kedvének."

17:45

Dr. Bencze Izabella szerint a döntéshozók nem vették figyelembe a közakaratot, és a bírósági ítéletet sem, szembefordultak a közösség akaratával. "Eddig a nép nemes maradt és tiszta, nem süllyedt le a politikai vezetés szintjére. Akiknek csak egy céljuk van: a pénz. Eladták a helyi közösség egészségét." A szónok szerint "a gyarmatosítók sorsunkra hagynak minket, egy kirabolt, elpusztított országot. Az a cél, hogy mielőbb előrehozott választásokat tartsanak az országban. Közel vagyunk a teljes győzelemhez."

17:36

Dr. Misz Mihály főorvos ironikus hangú beszédet mondott, melynek mondandója, hogy "a szegény HospInvestet még az ág is húzza." Így például a a CIB Bank és minden hitelező.
"Kosztura László rendszeresen idézőjelbe teszi a kórházvédőket" - utalt a HospInvest régióigazgatójának nyilatkozataira Misz Mihály, egyúttal arra buzdítva a hallgatóságot, hogy "tegyük idézőjelbe mi is őket, és akkor odakerülnek, ahova valók."
Úgy vélte: a cégcsoportnak sokkal több az adóssága, mint amennyit kommunikál, és bejelentette: a kórházvédők "tudatosan készülnek a feladatra, amit a HospInvest hátrahagy."

17:24

Habis Lászlót, Eger polgármesterét éljenezve fogadta a közönség. A polgármester úgy fogalmazott: nem szónokolni szeretne, hanem ismertetni a kialakult helyzetet.

- Azt hallottuk eddig, hogy felelős, jó döntést hoztak, megvan minden biztosíték. Ezzel szemben a működésképtelenség határára jutott a megyében az egészségügyi ellátás. A realitás az lenne, hogy a megyei önkormányzat felbontja a szerződést. Félő, hogy olyan helyzetben leszünk, hogy nem lesz működési engedély, nem lesz pénz a finanszírozáshoz - sorolta Habis László. Aztán kifejtette: félti a kórházvédőket, egyúttal fantasztikusnak tartja a teljesítményüket. Ők azok, akik gyógyítani szeretnének, de kárvallottaivá váltak a hibás döntésnek.

Habis László: féltem a kórházvédőket, mert számosan rájuk akaszkodtak, olyanok, akik „potyautasok”, s csupán saját szervezetüket vagy személyüket szeretnék előtérbe helyezni.

Végezetül emlékeztetett arra: Eger minden törvényes eszközt igyekezett igénybe venni, több pert is indított, kérdés, hogy "a jog és a tisztesség követendővé válik-e."

17:14:

Az egybegyűlteket dr. Tóth Katalin köszöntötte, aki arról beszélt: sok helyről jöttek és sokfélék a résztvevők. A sokféleség arra is igaz, hogy politikai elkötelezettség nélkül, gyógyítani szeretnének. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény sem a politika színtere, s kérte minden felszólalótól és résztvevőtől, hogy ezt vegye figyelembe és tartsa be.

Eztán közösen elénekelték a téren lévők a Himnuszt, majd további dalok következtek a színpadon.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!