Közélet

2009.06.30. 06:20

Az ÉMÁSZ hibázott: elfüstöltek a tévék

Az ÉMÁSZ elismerte, hogy az ő szakemberei hibáztak az abasári transzformátorállomás karbantartásakor. A műszaki problémának az lett a következménye, hogy egyre több háztartásban sorra tönkre mentek a műszaki berendezések.

J.M.

Az elmúlt napokban egyre több helybéli jelezte az abasári polgármesteri hivatalban, hogy megmagyarázhatatlan okok miatt meghibásodtak az otthonaikban az elektromos készülékek, például a televíziók, hűtőszekrények, rádiómagnók, hi-fi berendezések, de volt olyan ház, ahol a csengő gyulladt ki. Hasonló probléma az önkormányzati tulajdonban lévő épületekben és a templom elektromos rendszerében is jelentkezett.

– Mivel egyre több bejelentést kaptunk hasonló meghibásodásról, felvettük a kapcsolatot az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt.-vel (ÉMÁSZ). A cég helyszíni vizsgálatot és felmérést végzett a házaknál, és kiderült, hogy a transzformátor cseréjekor valószínűleg elszakadt egy vezeték és ez feszültségingadozást okozott, ami tönkretette a elektromos háztartási berendezéseket – tudatta dr. Lénártné Benei Anikó polgármester, aki szerint csak napok múlva derül ki, hogy pontosan mekkora a faluban a kár.

Boros Norbert, az ÉMÁSZ sajtószóvivője elmondta, a cég elismeri a hibát, és a következményekért is helyt fog állni.

– Az elsődleges vizsgálatok bebizonyították, hogy az elektromos hálózatba a mi hibánkból került a megengedettnél magasabb feszültség. Emiatt romlottak el a gépek – tájékoztatott a szóvivő. – Ha valaki kárigényt szeretne benyújtani felénk, akkor nincs más teendője, mint egy kárjegyzőkönyvet készíttetni, amiben jelzik, hogy szakszerviz látta a meghibásodott készüléket, amiben a problémát valóban a túlfeszültség okozta. Ebben az esetben a berendezések javíttatásáról szóló számla ellenében megtérítjük a költségeket.

A polgármester mindehhez hozzátette: az áramszolgáltató hajlandó az együttműködésre, és abban is megállapodtak, hogy egy lakossági fórumon hamarosan tájékoztatjuk az érintetteket a meghibásodásról készített vizsgálat eredményeiről. A közös megbeszélésre annál is inkább szükség van, mert egyelőre nem tudni, hogyan kárpótolják azokat, akiknek a gépeit nem lehet megjavítani. Dr. Lénártné Benei Anikó azt is elmondta, hogy eddig 65 háztartásból érkezett panasz a túlfeszültség miatt, ám a sor még koránt sem teljes. Még várják a bejelentéseket, de fontos tudni, hogy aki nem észleli időben a problémát, az később már nem érvényesítheti kártérítési igényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!