Közélet

2009.10.17. 13:49

Királyszobrukat ünnepelték az abasáriak

Negyedszázada áll Aba Sámuel szobra a település főterén, jelezve azt, hogy a mátraaljai falu komolyan őrzi a király történelmi örökségét.

Faragó Zoltán

Annak ellenére, hogy egyelőre csak kisebb nyomai vannak a középkori uralkodó környékbeli gyökereinek, egy helyi polgár kezdeményezésére 25 évvel ezelőtt felállították a hódmezővásárhelyi Till Aran szobrászművész alkotását a templom és a községháza mellé.

Dr. Lénártné Benei Anikó polgármester is felszólalt a szobrot ünneplő péntek esti megemlékezésen. Szerinte Aba Sámuel a köznép, a szegények kegyeit kereste tetteiben, s kevés település büszkélkedhet efféle "hagyatékkal", melyre akár turisztikai érdeklődést is érdemes építeni.
- Huszonöt éve elindult valami, aminek a hatásait ma mindahányan érezzük, mely segíthet megalapozni a jövőnket is - fogalmazott a faluvezető.

Beszéde után a Mitőlmessze Klubszínpad gyermekei prezentáltak történelmi játékot a szobor körül, majd a településen működő, az "Aba" - szócskát nevükbe foglalt cégek és civil szervezetek koszorúzták meg a király emlékművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!