Közélet

2009.11.09. 06:58

Hűtlen kezelés miatt feljelentették a polgármestert

Bár nem magán-, hanem közösségi célokra ment el a tizenhatmillió, az ügyészség elrendelte a nyomozást.

HEOL

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt az Egri Városi Ügyészség nyomozást rendelt el Tóth Andrásné, Egercsehi polgármestere ellen.  A polgármestert három helyi önkormányzati képviselő jelentette fel október végén, miután úgy látták: feltehetőleg nincs minden rendben a mikrotérségi általános iskola és napközi otthonos óvoda vizesblokkjának felújítására elnyert pályázat pénzügyei körül. Azt gyanították, hogy az összeget, amely már korábban megérkezett, felhatalmazás nélkül másra költötték el a hivatalban.

A magukat megnevezni egyelőre nem kívánó, de a dokumentumokat lapunknak bemutató képviselők tájékoztatása szerint az egercsehi önkormányzat október 23-ai ülésén szembesültek a történtekkel. A mikrotérségi általános iskolát és napközi otthonos óvodát társulásban működteti Egercsehi, valamint a szomszédos Szúcs és a közelben lévő Hevesaranyos helyhatósága. A tervezett felújítási munkákra pályázaton igyekeztek támogatást szerezni, s ez sikerült is, bár az igényeltnél kevesebb pénzt kaptak: Egercsehi tizennégymillió, míg Hevesaranyos kétmillió forintot. A teljes összeget Egercsehi önkormányzatának számlájára utalták át, nem egy e célra elkülönítettre. A tizenhatmillióból azonban jelenleg csak néhány százezer forint áll rendelkezésre a számlakivonat tanúsága szerint.

A három képviselő mindezek nyomán arra kérte a jegyzőt, hogy készítsen tételes kimutatást, mire költötték a pénzt. Ez meg is történt, s bár a listán látszik, hogy kétségkívül nem magán-, hanem közösségi célokra ment el a tizenhatmilliós keret – így például az önkormányzati hivatali, intézményi dolgozók bérére, szociális ellátásra, normatíva-különbözetre, hiteltörlesztésre, a ravatalozó beruházására és így tovább –, az Egri Városi Ügyészség a feljelentés nyomán úgy döntött, hogy elrendeli a nyomozást.

A település önkormányzata időközben közbeszerzési eljárás keretében kiválasztotta a kivitelezéssel megbízott vállalkozót, aki el is kezdte a munkát. A lapunkat megkeresőktől úgy tudjuk: a jelenlegi helyzet ismeretében már le is állt a kivitelezés a térségi gyermekintézményben.

Tóth Andrásné polgármester délutánra ígérte, hogy álláspontját közzéteszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!