Közélet

2009.12.16. 12:11

A börtön már nem csak egy épület a városban

A Börtön a városért program révén a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet mára az egri közélet, a város mindennapjainak részévé vált.

Lovász Anikó

- Míg korábban csak volt a börtön a városban, addig az utóbbi másfél év kezdeményezései révén mára sokat változott a helyzet - értékelte Szeleczki János, a megyeszékhely alpolgármestere a Börtön a városért program eredményeit ma a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Mint ismeretes, a program hármas céllal indult el: a börtön és az elítéltek közösségi szerepvállalásának erősítését, a fogvatartottak reszocializációjának elősegítését, s Eger közterületeinek tisztábbá, gondozottabbá tételét tűzték ki feladatul a szervezők. Utóbbi kivitelezése mindenki számára számos alkalommal látható volt. Hogy az előbbiek hogyan valósultak meg, arról ma esett szó az intézet falai között.

- Mikor a börtön parancsnoka, Juhász Attila megkeresett az ötlettel, bevallom, volt bennem némi bizonytalanság. Hiszen egy teljesen új kezdeményezésről volt szó, amely arra épített, hogy elítéltek dolgozzanak a városban, a civilek között. A program azonban várakozáson felül sikerült, a félelmeim pedig nem igazolódtak be - szólt az eredményekről Eger alpolgármestere. Szeleczki János kiemelte, hogy a rabok igen hatékonyan dolgoztak, a városi stadion például húsz éve nem volt olyan állapotban, mint miután a fogvatartottak befejezték a munkát. A program elismeréseként az alpolgármester dísztárgyat és okleveleket adott át a börtön vezetésének és dolgozóinak, s kifejezte reményét a további együttműködésben.

Börtön a városért - néhány szám a programból

- 18 alkalommal dolgoztak a rabok a városban

- több mint 1500 órát fordítottak Eger szépítésére, takarítására

- 50 fogvatartott vett részt a programban

- több mint 40 tonna falomb nyesedéket gyűjtöttek össze

- egy játszóteret teljesen felújítottak, hármat parkosítottak

A városszépítő akciókhoz az eszközöket, felszereléseket a Városgondozás Eger Kft. biztosította. Mint Rittenbacher Ödön, a cég vezetője elmondta, őket is büszkeséggel tölti el, hogy az országosan is jó példának számító egri program részesei lehettek. A rabok munkája révén felszabaduló kapacitást pedig újabb feladatok elvégzésére fordíthatták.

Juhász Attila bv. alezredes, a börtön parancsnoka az elhangzottak fényében szólt arról, hogy úgy tűnik, sikerült a város életének aktív szereplőivé válniuk. Ezt az eredményt azonban szeretnék fenn is tartani. Így a Börtön a városért program tovább folytatódik, tavasszal pedig egy nagy tömeget megmozgató, nagyszabású takarítási akciót is véghez szeretnének vinni.

- több mint 1500 órát fordítottak Eger szépítésére, takarítására

- 50 fogvatartott vett részt a programban

- több mint 40 tonna falomb nyesedéket gyűjtöttek össze

- egy játszóteret teljesen felújítottak, hármat parkosítottak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!