Közélet

2010.01.07. 12:02

Nyolcvan idős ember biztonsága múlik a pályázat sikerén

A pétervásárai kistérségben a házi segítségnyújtást jelenleg nyolcvanan veszik igénybe, ám most egy pályázat sikerétől függ az ellátás sorsa.

B. K.

Amint azt Pál Lászlótól, a pétervásárai kistérség vezetőjétől megtudtuk, a két éve működő szolgáltatás költsége évente több mint hárommillió forintot tesz ki. A készülékek használatára ettől az esztendőtől kezdve azonban nem alanyi jogon, hanem pályázat útján kaphatnak állami támogatást a jelzőrendszeres szolgálatot biztosító szervezetek. Az észak-hevesi kistérség pályázata tavaly december 29-ig már túljutott az előminősítési fordulón, így a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól a napokban várják a végső kedvező választ. Pál László elmondta azt is: a pályázat sikerében bízva az idén év végéig megkötötték a szerződést a szolgáltatást nyújtó céggel. Ám ha mégsem kapnák meg a támogatást, akkor veszélybe kerül az ellátás.

Most az idősek legfeljebb 1500 forintos önrészt fizetnek a szolgáltatásért, amit állami támogatás nélkül a többszörösére kellene emelni. Ennek gátja viszont – az igénybevevők terheinek növelésén túl – az is, hogy a szociális törvény szerint legfeljebb a nyugdíj két százalékáig kérhető pénz a jelzőrendszeres segítségnyújtásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!