Közélet

2010.06.15. 20:56

A traktortól Bethlen leveléig - így nyilatkoztak a képviselők

Felkerültek az Országgyűlés honlapjára az új parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyekbe mi is bepillantottunk.

R. M.

Heves megyében sok a változás, hiszen sok az új képviselő, eggyel többen is vannak „küldötteink”, mint az előző ciklusban. A bevallásokat június 14-ig nyújthatták be az érintettek, így szűkebb hazánk képviselői is. Az Országgyűlés honlapján mától olvasható nyilvános adatok az egy hónappal ezelőtti, 2010. május 14-i vagyoni állapotot tükrözik. Megyénket illetően sok az újdonság, hiszen a korábbi kilenc helyett most csak egyetlen szocialista, Sós Tamás kapott helyet a területi listáról a Parlamentben, és természetesen új arcok a Jobbik és az LMP honatyái is.

Sós mellett a fideszes Demeter Ervin és dr. Nyitrai Zsolt, továbbá a KDNP-s dr. Lukács Tamás „ismerős” a régebbi vagyonnyilatkozatokból, náluk nincsenek is számottevő változások, hiszen utoljára az idei esztendő elején, január 31-én vallottak anyagi helyzetükről. Régi-új közéleti szereplő a fideszes Horváth László, aki korábban több ciklusban is képviselőként tevékenykedett, ám 2006–2010 között nem ült ott a Parlamentben.

Azt újfent elmondhatjuk, amit az év elején és tavaly ilyenkor: a 2008 utolsó hónapjaiban kezdődött gazdasági válság politikusaink túlnyomó többségének anyagi helyzetét nem igazán rendítette meg. A képviselők „védelmében” ez alkalommal is hangsúlyozzuk: a lakóház, udvar elnevezés alatt nyilvántartásba vett ingatlanok esetében a négyzetméter a telekméretre, nem pedig az azon lévő épületre vonatkozik. Szerepelhet valakinél mondjuk 1200 négyzetméteres ingatlan, de lehet, hogy abból csak 100 négyzetméter alapterületű a ház. Mi mindenesetre ragaszkodtunk a bevallásokban szereplő adatokhoz, és aki a teljes telekméretet beírta, annál azt szerepeltetjük mellékelt táblázatunkban.

Egyes politikusoknál, ahol a bevallásban több helyrajzi számon szerepelnek azonos művelési ágú ingatlanok és ezekből szép számmal található, terjedelmi okokból összevontuk – egyszerűen összeadtuk – a négyzetmétereket, hektárokat vagy aranykorona-értékeket. A főbb adatokat fentebb olvashatják, most még a gazdasági érdekeltségekre, mellékállásokra, érdekességekre térünk ki.

A gyöngyösi Balázs József (Fidesz) jó néhány ingatlant, köztük szőlőket, víztárolót is feltüntetett bevallásában. A honatya egyben Nagyréde polgármestere és a megyei közgyűlésnek is aktív tagja már régóta, ismert közszereplő, a Fidesz megyei elnöke. Demeter Ervin (Fidesz) erdélyi kortárs képzőművészeti gyűjteményét tüntette fel külön. 2006 októberében egri önkormányzati képviselővé és bizottsági taggá választották, ezzel még bruttó 138 ezer 736 forintot keres minden hónapban.

Habis László (KDNP) jelenleg a megyeszékhely polgármestere. Külön is leírta, hogy e tisztségéből kifolyólag havi 783 ezer 770 forint illeti, ám az összegből 180 ezer 870 forint költségtérítésről május 31-i hatállyal lemondott, így táblázatunkban az ily módon csökkentett javadalmat szerepeltetjük. Az MH Mercurius Kft. 60 százalékos tulajdonosa. Herman István (Fidesz), a füzesabonyi körzet győztese ugyancsak a Heves Megyei Közgyűlés tagja, a Fidesz-Polgári Frakció igazgatója. Egyúttal a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves alelnöke, innen is illeti őt havonta egy csekélyebb összeg.

Horváth László (Fidesz) a pétervásárai egyéni választókerületben győzött. Megtakarítása jelentős, ingatlanok és egyéb jövedelmek terén viszont már korántsem ő „vezeti a mezőnyt”. Imádja a lovakat, a lovaglást, van egy saját lova is, amely mintegy 900 ezer forintot ér, ám a jószágot nem tüntette fel: hogy az angol Monty Python csoport egy híres jelenetét idézzük, „nem volt ilyen rubrika” a vagyonbevallásban. Horváth a Qualitrade Kft. gazdája 95 százalékos hányadban.

Az ötleteiről is híres Ivády Gábor (LMP) egyúttal Ivád község tiszteletdíjas, nem főállású polgármestere. A Parati Szolgáltató Bt. beltagja, 80 százalékos tulajdonosa. Dr. Lukács Tamásnak (KDNP) saját ügyvédi irodája van Egerben, de ebből jelenleg nincs bevétele. A Bölcs Ingatlan Kft. 25 százalékos tulajdonosa. Mirkóczki Ádám (Jobbik) megyei pártelnök lakóhelyén, Feldebrőn önkormányzati képviselő. Tartozásának egy része, 1,5 millió forint diákhitel. Az egri dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) már nem a megye legfiatalabb honatyája, meg nem is a legszegényebb, előbbi tekintetben megelőzi őt az 1978-as születésű Mirkóczki Ádám és Vona Gábor is (Nyitrai 1977-ben született).

Az utóbbit, mármint a szegénységet illetően pedig úgy tűnik, Ivády Gábor az, aki jóformán csak tartozásról adott számot nyilatkozatában. Nyitrainál új elemként olvashatunk Bethlen István hajdani miniszterelnök eddig is meglévő értékes levelei mellett Andrássy Gyula és Széll Kálmán leveleiről, továbbá öt antik óráról. Nyitrai infokommunikációs államtitkári jövedelmét egyelőre nem tünteti fel a bevallásban, de május 14-én, tehát a vagyoni helyzetre irányadó időpontban még nem is kapta meg a megbízatást az új kormánytól.

Sneider Tamás (Jobbik) az autók mellett egy MTZ traktorral is rendelkezik, szőleiben gazdaságot vezet. Még a listában olvashatjuk az egri önkormányzati képviselői tiszteletdíját, de helyi mandátumáról időközben már lemondott a pozícióhalmozást ellenző radikális párt politikusa, e pénz tehát júniustól már nem illeti meg őt. Sós Tamás (MSZP), a megyei közgyűlés elnöke ezen tisztsége ellátásáért havi bruttó 579 ezer 700 forintot kap, megtakarításai egy részét aranykoronában – 690 AK, 10,35 millió forint – tüntette fel.

Szabó Zsolt (Fidesz) Hatvanban önkormányzati képviselő, az Aranyfácán Product Kft.-nél gazdasági szakértő, eseti gazdasági szakértést is végez. Több gazdasági társaságnak a tulajdonosa. Dr. Tóth József (Fidesz), a hevesi körzet képviselője Tiszanána polgármestere, mezőgazdasági őstermeléssel is foglalkozik, érdekelt az El Toro Kft.-ben 16,5 százalék erejéig. A gyöngyösi születésű pártelnök-frakcióvezető Vona Gábor (Jobbik) ugyancsak diákhiteles 570 ezer forintig. A Magyar Hírek Kft. fele részének tulajdonosa.

Címkék#kerecsend#Bélapátfalva#Mezőszemere#Szarvaskő#Feldebrő#Kál#Poroszló#Ivád#Szajla#Sarud#Kompolt#Bekölce#Csány#Aldebrő#Pétervására#Bükkszék#Petőfibánya#füzesabony#Rózsaszentmárton#Hírkereső küldés#Verpelét#Bodony#Terpes#egér#Szilvásvárad#pély#Hevesaranyos#Megyei politika#Detk#Balaton#Felsőtárkány#Tarnazsadány#Kömlő#Tarnaszentmária#Mikófalva#Tarnalelesz#gyöngyöspata#Recsk#Ludas#Noszvaj#Nagyvisnyó#Sós Tamás#Egerfarmos#Domoszló#Apc#Nagyút#sneider tamás#Egerbocs#Egerszalók#Nagyfüged#Gyöngyösoroszi#Balázs József#Parádsasvár#Lőrinci#Tarnaörs#Demjén#Gyöngyössolymos#Nagykökényes#Zagyvaszántó#Újlőrincfalva#Lukács Tamás#halmajugra#szabó zsolt#gyöngyöshalász#Heréd#Erk#Kisköre#Egercsehi#Boldog#Novaj#gyöngyös#Sirok#Tarnaszentmiklós#Ostoros#Tarnaméra#Fedémes#Heves#Vona Gábor#Tenk#Egerszólát#Kisnána#Mátraballa#Atkár#Dormánd#Parád#Boconád#Erdőkövesd#Tófalu#Habis László#Vámosgyörk#Mátraszentimre#istenmezeje#Markaz#visonta#Mónosbél#Vécs#Szentdomonkos#Bükkszentmárton#Nagytálya#Hevesvezekény#Karácsond#Egerbakta#Demeter Ervin#Tóth József#Zaránk#Bükkszenterzsébet#Mezőtárkány#Bátor#Szihalom#Mátraderecske#Szücsi#Nagyréde#Nyitrai Zsolt#kápolna#Visznek#Herman István#Erdőtelek#Kerekharaszt#Abasár#Ivády Gábor#Andornaktálya#Adács#Ecséd#Besenyőtelek#Pálosvörösmart#Tarnabod#Hort#Mirkóczki Ádám#Gyöngyöstarján#Átány#Horváth László#Kisfüzes#Tiszanána#Váraszó#Maklár#Szúcs#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!