Közélet

2010.06.07. 17:48

Árkot kellett ásni, hogy elvezessék a belvizet

Mialatt Heves megye több pontján még dolgoznak a szivattyúk, addig a Közép-Tiszán az eddigi második legnagyobb árhullámot várják.

HEOL

Hatvanban a Zagyva gátján átszivárgó víz, Viszneken és Nagyfügeden a belvíz okozott gondot hétfőn, s kényszerítette a településeket szivattyúzásra. Szücsiben folyamatosan dolgozott tíz ember egy nagy teljesítményű berendezéssel azon, hogy eltávolítsák a vizet az üdülőházaknak helyet adó településrészen. Tarnamérán szintén szivattyúztak, illetve árkokat ástak munkagéppel és kézi erővel, hogy a településen megjelentő belvizet a külterületre vezessék - számolt be a történtekről Magyar Attila pv. alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy az időjárásnak és a megtett óvintézkedéseknek köszönhetően Hevesben egyre javul a helyzet.

A megye tűzoltóit még mindig főként a vízzel összefüggő események (pincékben megjelenő talajvíz, elöntött kertek) miatt hívják. A szomszédos Borsodban továbbra is szükség van a Heves megyéből elvezényelt tűzoltókra, őket kedden váltják le.

A KÖTI-KÖVIZIG tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán az eddigi második-harmadik legnagyobb árhullám várható. A következő napokban 5-25 centiméterrel emelkedhet naponta a vízszint. Kisköre-alsónál hétfőn reggel 906 centiméteres vízállást mértek, ám a hét végére ez akár a 995 centimétert is elérheti. A Tisza jobb partján, a Poroszló és Lakitelek közötti szakaszon továbbra is III. fokú a készültség.

A Zagyva és a Tisza töltésein egyaránt védekezési munkálatok folynak, több helyen zajlik a nyomópadka építés, a bordás megtámasztás kialakítása és a szivárgó vizek elvezetése, szivattyúzása. A Tarna Heves megyei szakaszán apadás tapasztalható: Verpelétnél 150, Tarnamérán 249, Tarnaörsön pedig 360 centiméteres volt a vízszint reggel. A KÖTI-KÖVIZIG Heves megyei területén 6000 hektárt borít belvíz, Sarudon és Kiskörén továbbra is I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!