Közélet

2010.08.04. 20:00

Arabul, beásul és farsziul is tudnak magyar politikusok

Arab, farszi, lovári, beás, eszperantó nyelveken is beszélnek a magyar országgyűlési képviselők. A legtöbb nyelven Dr. Vadai Ágnes MSZP-s politikus tud megszólalni.

HEOL

Angol, spanyol, francia, norvég és orosz nyelveket beszéli dr. Vadai Ágnes MSZP-s képviselő. Négy nyelvet két szocialista, Szanyi Tibor és Hiller István (vele latinul is lehet társalogni), és Schmitt Pál fideszes politikus sajátított el az Országgyűlés honlapján közzétett adatok szerint.

Három felsőfokú nyelvvizsgával Dr. Illés Zoltán (Fidesz) büszkélkedhet, ő angolból, horvátból és szerbből szerzett legmagasabb fokú bizonyítványt.

Sok politikusunk különleges nyelveket is megtanult. Ketten beszélik az arab nyelvet: Németh Zsolt jobbikos és Daher Pierre fideszes politikusok. Ketten - Endrésik Zsolt (Jobbik) és Gyutai Csaba (Fidesz) - lováriul, Berényi László (Fidesz) pedig beásul tud. Szabó Timea (LMP) a farszi nyelvet beszéli.

Az eszperantót a fideszes politikusok beszélik csak a parlamentben, Nagy István, Lakatosné Sira Magdolna és Hoppál Péter.

Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt és Gyurcsány Ferenc is angol tárgyalási szintet jelölték meg, míg Szijjártó Péterrel oroszul is lehet társalogni.

A legtöbben angolul tudnak, számszerileg 181-en, kilencvenhatan nem jelöltek be semmilyen nyelvet.

Heves megye 14 országgyűlési képviselője közül öten két nyelven is beszélnek, míg hatan nem rendelkeznek idegennyelv-ismerettel.

Balázs József (Fidesz): -
Demeter Ervin (Fidesz): angol társalgási
Dr. Lukács Tamás (KDNP): -
Dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz): angol középfokú A, olasz alapfokú C
Dr. Tóth József (Fidesz): -
Habis László (KDNP): német középfokú C, angol tárgyalási
Herman István Ervin (Fidesz): -
Horváth László (Fidesz): angol társalgási, francia társalgási
Ivády Gábor (LMP): angol társalgási
Mirkóczki Ádám (Jobbik): -
Sneider Tamás (Jobbik): -
Sós Tamás (MSZP): angol középfokú C, német alapfokú C
Szabó Zsolt (Fidesz): angol társalgási
Vona Gábor (Jobbik): angol középfokú C, olasz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!