Közélet

2010.09.23. 16:01

Csendes búcsú vita nélkül

Cikluszáró ülését tartotta csütörtökön a megyeszékhely önkormányzata, a várt politikai viták helyett kifejezetten békés hangulatban.

Rénes Marcell

Ismeretes: az egri közgyűlés az idén díszpolgári címet adományozott Bánffy György Kossuth-díjas színművésznek a város hírének és tekintélyének növelése érdekében végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként. Az augusztus 20-i ünnepségen, az elismerések átadásán a művész nem volt jelen, s a közelmúltban, szeptember elején, 84 esztendős korában Korfu szigetén váratlanul elhunyt. A díszpolgári címet a jelenlegi képviselőtestület utolsó ülésén, csütörtökön délelőtt már csak özvegyének nyújthatta át Habis László polgármester.  

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Estefán Géza (balról) nyugdíjba megy. Közel négy évtizedet töltött a közigazgatásban. Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A neves színművész 1927-ben Budapesten született, ám a vármegye főjegyzőjének fiaként 14 esztendős koráig Egerben lakott. Elemi iskoláit a Lyceumban végezte, majd 1937 és 1941 között az Egri Ciszterci Gimnázium diákja volt. Érettségi vizsgáját már a budapesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tette le, s 1953-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Később színpadi szerepei mellett számtalan játékfilm és tévéfilm szereplője volt, a magyar nyelv megőrzéséért, ápolásáért is komoly feladatokat vállalt. Egriségére büszke, s mint innen elszármazott, országosan ismert személyiség, sokat tett a város hírnevének, tekintélyének emeléséért. Egyperces néma felállással és filmbejátszással is megemlékeztek róla a csütörtöki plénumon.


Napirend előtt több képviselő is szóvá tette, hogy sajnálatos: a Magyar Dal Napjának lakossági panaszok nyomán a rendőrség vetett véget Egerben, a média is ettől, s nem az egyébként kimagasló sikertől volt hangos. Habis László maga is úgy vélekedett, inkább segíteni kell az ilyen nívós rendezvényeket. A napirendre vett előterjesztéseket aztán szokatlanul nagy egyetértésben, a kampány ellenére politikai viták nélkül szavazta meg a grémium. Így ezentúl a társasházak felújításának pályázati támogatása a költségek 35 százalékáig a vízelvezető csatornákra is kiterjed. Döntöttek a képviselők arról, hogy a mai duplájára, 200-ra emelik a közcélú foglalkoztatottak számát. A Szilágyi gimnázium felújításához 202 millió forintot nyert a város, 23 millió önerőt biztosítanak a munkára.

Kétezer-négyszáz előterjesztés

Az ülés végén a polgármester minden képviselőtársának megköszönte a négy együtt töltött esztendőt. A távozó közgyűlés 2006. októbere óta 58 ülést tarott, körülbelül 200 rendeletet alkotott és mintegy 2400 előterjesztést vitatott meg. A következő testület a törvények változása okán kisebb létszámú lesz a mostaninál: 25 helyett 17 képviselő dolgozik majd a polgármester mellett.

Dr. Estefán Géza nyugdíjba megy

A napirendek sorában elsőként jelentette be Habis László polgármester, hogy a megyeszékhely címzetes főjegyzője, dr. Estefán Géza, aki a rendszerváltás óta tevékenykedik Eger jegyzőjeként, a nyugdíjaztatását kérte. A testület elfogadta a kérelmet, a szabályok szerint dr. Estefán közszolgálati jogviszonya felmentéssel szűnik meg, azzal, hogy a munkavégzés alól a jövő év január 31-ével mentesítették, tehát addig még ellátja feladatát. Helyére pályázatot írnak majd ki. Nyerges Andor tanácsnok, mint a közgyűlés korelnöke, megköszönte a jegyző kimagasló szakmai munkáját, szavai szerint dr. Estefán Géza egy számtalan változással járó időszakban biztosította a város törvényes működését. Nagy István tanácsnok szintén dícsérőleg szólt a távozó szakemberről, méltatta hozzáértését, pártatlanságát. Az érintett – aki egyébként közel negyven esztendőt töltött a közigazgatásban – ugyancsak köszönte a közös munkát és hangsúlyozta, hogy az egri polgármesteri hivatal jól felkészülten, magas színvonalon végezte és végzi a dolgát.

Dr. Estefán Géza (balról) nyugdíjba megy. Közel négy évtizedet töltött a közigazgatásban. Fotó: Lénárt Márton -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!