Közélet

2010.09.03. 04:07

Védelmi telepek romáknak: megoldás vagy abszurditás?

A Jobbik a „cigánykérdés” rövid távú megoldására közrendvédelmi telepekre zárná a közrendet veszélyeztető egyéneket, települési csendőrségeket, önfenntartó börtönöket hozna létre.

Rénes Marcell

Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatón fejtette ki: pártja elsőként Miskolcon szeretne létrehozni egy minta közrendvédelmi telepet. A kettős kordonnal körbevett területen rendőri, illetve csendőri felügyelet mellett élhetnének az emberek, akik csak regisztrálva hagyhatják el az este tíz után kijárási tilalom alatt álló helyet. Vona Gábor pártelnök úgy fogalmazott: „vörös, zöld és narancssárga struccokat lát, amint a homokba dugják a fejüket”, a magyar politikai elit szerinte nem akar szembesülni azzal, hogy Magyarország talán legsúlyosabb problémája a cigány–magyar együttélés kérdése. Arra szólította a többi pártot, „végre legyen bennük kellő bátorság, hogy kimondják, amit társadalmunk 90 százaléka a családi ebéd alatt dühében kimond: Magyarországon a cigányság integrációja csődöt mondott”.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egymásnak feszülnek az erős karok. Magyarország talán legsúlyosabb problémája a cigány-magyar együttélés kérdése. Képünk illusztráció.
[/caption]


Mirkóczki Ádám, a Jobbik megyei elnöke, a parlamenti emberi jogi bizottság tagja szerint Északkelet-Magyarországon katasztrofális a közbiztonság. Az elmúlt húsz év törvényei számos kiskaput hagytak a bűnözésből élők számára. A békés többség biztonsága érdekében radikális megoldás kell. Léteznek alapvető emberi jogok, de a bűnözők emberi jogai nem előzhetik meg a tisztességes többség egészséghez, élethez, közbiztonsághoz való jogát. Nem „cigánytáborokról”, hanem bűnözőkről van szó. Mirkóczki szerint Hevesben nincs olyan „koncentráltan” jelen a probléma, mint Borsodban.


A Jobbik sokszor nem tudja, miről beszél – közölte a fentiek kapcsán a besenyőtelki Baranyi Gusztáv, a Nemzeti Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének országos és Heves megyei körzeti elnöke. Szerinte a lecsúszott, szegény embereknek, legyenek romák vagy magyarok, munkát kellene biztosítani. Sajnos elítélik őket, ahelyett, hogy a felemelkedésüket segítenék. Mindenkit meg kell büntetni bűncselekményéért, de ez a tyúktolvajok mellett azokra is vonatkozik, akik milliárdokat lopnak.

„Cigánymegállapító hivatalt” vizionál a jogvédő

Abszurditás, de próbáljuk jogállami keretek között egy pillanatra komolyan venni a Jobbik ötletét. Ki dönti majd el, hogy ki a cigány? Lesz „cigánymegállapító hivatal”? – kérdezi dr. Magyar Elemér ügyvéd, ismert jogvédő. Azt meg tudja ítélni a bíróság, hogy ki a bűnöző, de a „cigányságnak” mi az ismérve? Kinézet, bőrszín, név? Vizsgáljunk felmenőket? Az ötvenszázalékos „cigányság” elég, vagy már az is, ha úgymond „van benne egy vonóval”? Magyar szerint az előző hatalom hibája, hogy lebecsülte a „piti” bűnöket, pedig az átlagembernek a saját tyúkja, uborkája sokkal fontosabb, mint például a BKV százmilliói. A Jobbik, amely feltehetőleg maga sem gondolja komolyan, amit mond, ügyesen meglovagolja a vidéki közbiztonság hiányát, olcsó választási fogással él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!