Közélet

2010.10.11. 04:04

Tart a feszültség: még mindig kampányolnak a településen

Horton a választások után sem csillapodnak a kedélyek. A polgármester szerint ennek az az oka, hogy vannak, akik nem képesek belenyugodni a többség akaratába.

Tari Ottó


Általános vélekedés szerint a községben az önkormányzati választások előtt olyan intenzív – és helyenként az eszközökben sem nagyon válogató – kampány zajlott, amilyen még a nagyobb városokban is csak ritkán tapasztalható. A képviselő-testületben évek óta meglévő feszültségek a lakosság egy részére is átragadtak.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Az elkészült beruházásokat pár nappal a választások előtt adták át. Az „ellenzék” szerint meg kell vizsgálni a munkák pénzügyi hátterét. Képünk illusztráció. Fotó: Albert Péter
[/caption]


Sokan abban reménykedtek, hogy a voksolást követően véget érnek a csatározások, és mindenki teljes erejét a falu ügyeinek szolgálatába állíthatja. Ám jószerivel már a szavazás másnapján nyilvánvalóvá vált: az ellentétek annyira mélyek, hogy sok jóra aligha lehet számítani.
Pedig a választás eredménye elég egyértelmű. Kerek Oszkár – akit az elmúlt ciklusban a legtöbb támadás ért – meggyőzőbb fölénnyel nyert, mint 2006-ban; tíz százalékkal több voksot kapott, mint a két ellenlábasa együttvéve. A hattagú képviselő-testületben három támogatója van, az ellenoldal ugyanennyi emberből áll, így vele együtt szűk többség birtokában irányíthatja megyénk második legnagyobb, csaknem négyezres lélekszámú községét.


A választás előtt a hivatal környékének rendbe tétele, a szennyvízelvezető árok megépítése és egy új játszótér kapcsán támadták leginkább a polgármestert. A feladatokra sok tízmilliót nyert a falu, de a pénzt csak a teljesítés után kaphatják meg, ezért előfinanszírozásra volt szükség. Márpedig erre nincs pénzük, így csak a hitelfelvétel kerülhetett szóba. Utóbbit a képviselő-testület egy része nem nézte jó szemmel. Szeptember 27-ére összehívták a pénzügyi bizottságot is, amelynek ülésén – a lapunk birtokába került jegyzőkönyv tanúsága szerint – kemény kritikával illették a gazdálkodást. Többen kifogásolták a megkötött vállalkozói szerződéseket, bírálták a polgármester gyakorlati hozzáállását – e téren a jegyző is kifejtette aggályait –, és az is szóba került, hogy egyes dokumentumokat már a rendőrség is vizsgál. Kerek Oszkár úgy tudja, a választások másnapján már fel is kereste két ellenfele a rendőrséget...

„A lejáratásomhoz kreálnának dokumentumokat"

– Mindezeknek egyetlen célja volt: szerettek volna lejárató anyagot kreálni ellenem – közölte Kerek Oszkár. – A volt pénzügyi bizottsági elnök szabálytalanul hívta össze a tagokat. Zavaros megállapítások hangzottak el. Természetesen mindent számlával tudok bizonyítani, a hatáskörömet sosem léptem túl. Egyesek a lejáratásommal szerettek volna pozíciókhoz jutni, de ez fordítva sült el. Jelek arra utalnak, hogy az engem támogatókat is egyenként szeretnék „levadászni”, de nem követem el még egyszer azt a hibát, hogy nem válaszolok az ocsmányságokra.


A helyhatósági választás előtti napokban névtelen levelet küldtek szerkesztőségünkbe. Ebben az áll: a község egyik háziorvosa, dr. Nagy Tamás – aki maga is képviselőjelölt volt, és bejutott a grémiumba – felületesen vizsgált meg egy 39 éves beteget, aki még aznap elhalálozott. A gyógyító érdeklődésünkre elmondta: jól emlékszik az esetre. Sem a műszeres vizsgálat, sem a tünetek, sem a szubjektív benyomások nem indokolták, hogy kórházba kell küldeni a hölgyet. Amikor órákkal később rosszul lett, családtagjai vitték be Hatvanba, ám útközben meghalt, a doktor információi szerint zsírembólia miatt. Dr. Nagy Tamás szerint – aki azóta beszélt az elhunyt férjével, és biztos benne, hogy nem ő vagy a hozzátartozók írták a levelet – megdöbbentő, hogy akadnak, akik a történteket a lejáratására szeretnék felhasználni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!