Közélet

2010.10.22. 19:01

Terápiás dobermann a suliban - video

Tévhit, hogy fenevad. Ha jó gazdához kerül, csupaszív, barátságos jószág.

Lovász Anikó

Az egri Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület eddig is nagy gondot fordított arra, hogy a helyes állattartás szabályaira felhívják a figyelmet, egy pályázatnak köszönhetően pedig most anyagi támogatást is kaptak egy ilyen témájú programhoz.

- Mivel a helyes állattartást a gyerekeken keresztül lehet a legjobban megtanítani, ezért az óvodáktól a középiskolákig bezárólag szeretnénk bemutatni a gyerekeknek ezt a kérdéskört - mondta Botka Tímea, egyesületi elnök. Hogy mindezt hogyan is képzelik el az állatvédők, azt az egri Felsővárosi Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskolájának felkérésére válaszolva mutatták be.

Pénteken délután mintegy 160 alsó tagozatos kisdiák gyűlt össze az intézmény tornatermében, ahol egy interaktív foglalkozáson vehettek részt. Játékos feladatokon keresztül olyan kérdéseket dolgoztak fel velük, mint hogy hogyan válasszunk házi kedvencet, hogyan kell gondjukat viselni az állatoknak, milyen körülményeket kell számukra biztosítani, de a közelmúlt eseményei kapcsán arról is hallhattak a gyerekek, hogy hogyan viselkedjenek, ha megtámadná őket egy kutya. A program egyes elemeinek feldolgozását segítette négy terápiás blöki is: Mozart, Gracie és Szojla, a három west-highland white terrier és Felipe, a dobermann, akiket nagy örömmel fogadtak a kicsik.

Sokak talán furcsállják, hogy egy dobermannt terápiás célokra alkalmaznak, hiszen a köztudatban inkább az agresszív kutya képe él róluk.
- Az, hogy lehet-e egy kutyából terápiás jószág, nem fajtafüggő. Ennél sokkal fontosabb a kutya vérmérséklete, személyisége. Régóta foglalkozom már dobermannokkal, és az egyik ok, amiért ezt a fajtát választottam éppen az volt, hogy megmutathassam: ha egy jó gazdához kerülnek, ugyanolyan csupaszív, barátságos jószágok lehetnek, mint bármelyik másik fajta - felelte kérdésünkre a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítványtól érkezett Bukovenszki Ágota.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A végtelenül szelíd Felipe nagy sikert aratott a gyerekek körében. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A szakember a 15 hónapos, ivartalanított kant, a Felipe névre hallgató kutyát hozta magával Egerbe.
- A terápiás célra szánt kölyköket két hónapos koruktól tanítjuk, képzésük másfél évet vesz igénybe. A kiválasztásnál többek között fontos, hogy ne legyenek agresszívek, zaj- vagy fényérzékenyek. A tanításuk során fokozatosan bevisszük őket abba a közegbe, amelyikben később majd dolgoznak. Felipe "szakterületének" a gyerekek számítanak, gyakran segít a mozgássérült vagy értelmi fogyatékos kicsikkel való foglalkozásokon - folytatta Bukovenszki Ágota.

A szakemberek azt használják ki, hogy a kutyák képesek a feltétel nélküli elfogadásra, rá tudnak hangolódni az emberre, s egyfajta szociális katalizátorként működnek.

Az interaktív foglalkozás iránti igényt az iskola jelezte a Vidám Mancsok felé.
- Lakótelepi oktatási intézményről lévén szó, a gyerekek nagy részének kevés tapasztalata van az állatokkal, azok tartásával kapcsolatban. Míg egykor ez a mindennapok szerves része volt, mára megváltozott a helyzet. Ezért is tartottuk jó ötletnek a programot, hiszen ezen keresztül egy újabb élménnyel, s praktikus tanácsokkal lehetnek gazdagabbak a diákok - felelte Homa János, az iskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!