Közélet

2010.12.22. 15:45

Horváth László elköszönt

Az idei év utolsó megyei közgyűlésére gyűltek össze a képviselők szerda délután a Megyeházán. Döntöttek a hitelkeret emeléséről és jövő évi költségvetési koncepcióról is. Élőben követtük az eseményeket!

HEOL

18.35

A terem kiürült, januárban folytatódik a munka. Elnöki beszámolóval és új elnökkel.

18.20

A közmeghallgatásnak vége. Ugyanis senki nem élt a lehetőséggel. Horváth László köszönetet mond mindenkinek: a közgyűlés tagjainak, a hivatal munkatársainak, az intézményvezetőknek és mindenkinek, aki figyelemmel kísérte a munkát.

Mivel utoljára ül itt elnökként, "minden jót, békés boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet" kíván. Szavait taps követi.

18.16

Horváth László elmondja: minden valószínűség szerint csütörtökön délelőtt átveszi Orbán Viktortól a megbízólevelét. Ő lesz a megyei kormányhivatal vezetője.

Ehhez le kell mondania a mandátumáról. A két pozíció összeférhetetlen. A lemondását úgy időzíti, hogy ne sérüljön a közgyűlés munkáját, mert nem akar olyan helyzetet teremteni, hogy ne legyen elnöke a megyei közgyűlésnek. Ha nem jelent volna meg a cikkünk, ezt akkor is így tette volna.

Amint csütörtökön átveszi a megbízólevelét, lemond a mandátumáról.

18.13

Dudás Róbert (Jobbik) köszöni a választ, mer legutóbb ő kérdezett rá a helyzetre. Egyik szeme sír, a másik nevet. Karácsonykor ugyan nem kell költözni, de csak négy hónapot kaptak az ügy rendezésére. Elmondja: az előző vezetésnek minderre három éve volt. Azt kéri kezdjék meg a munkát.

18.11

Horváth kérdezi van-e valakinek bejelentése, hozzáteszi neki lesz. Ő szól: a mátraházi idősek otthona kapcsán elmondja, hogy a napokban megérkezett dr. Szócska Miklós államtitkár válasza, amely tartalmazza a kormányzat lehetőségeit: április végéig lehet fenntartani a jelenlegi állapotot. Négyhónapos időszak áll az önkormányzat előtt, hogy helyesen döntsenek, s megoldják a helyzetet.

18.10

15. napirendi pontként a sürgősségi indítványról szavaznak. Hat hivatali munkatárs számára biztosítják az életpálya méltó lezárását - mondja az elnök. Hozzáteszi: ez nem ró külön anyagi terhet az önkormányzatra.

18.08

Horváth László megköszöni a színvonalas munkát a beszámoló készítőinek.

18.03

Dr. Bodnár Judit, az ÁNTSZ Észak-Magyarországi Regionális Tiszti-főorvosa ismerteti tájékoztatóját a megye lakosságának egészségügyi állapotáról.

Kiderül: a megyében öregedő a népesség, ahogy az egész országban. Az EU tagállamaihoz képest rosszabbul állunk: jellemző a keringési és a daganatos betegségek miatti halálozás.

Kiemelte a tájékoztatóban a dohányzással és a mértéktelen alkholfogyasztással kapcsolatos mutatókat, amely a hátrányos térségekben kiugró.

Dr. Bodnár Judit kiemeli az alkohol-probléma kapcsán a mennyiség mellett a minőség szerepét. Találtak olyan vodkát, amely metil-alkoholt tartalmazott, ami köztudottan májkárosító hatású. A tisztifőorvos hozzáteszi: ugyan borvidéken élünk a mértékletességre ügyelni kell. Példaként említi Franciaországot, ahol szintén jó borok vannak, mégsem probélma a mértéktelen fogyasztás.

18.00

Harangoznak. A Heves Megyei Önkormányzat Idősek Otthona egri intézményében eddig 90 főt gondoztak, ezt most 10-zel bővítik.

17.56

Az önkormányzat bélapátfalvi intézményében 100 fő idős személyt és 230 fő fogyatékkal élőt gondoznak. Változatatnak az arányon: 30 főnyi helyet átcsoportosítanak az idősek részlegére.

17.54

A Markhot Ferenc Kórház és több másik intézmény 2007-ben létrehozta a Kórházinformatikai Kft.-t. A jogutód nélküli megszűnés után tag lett a megyei önkormányzat (ahogy az ózdi és a kazincbarcikai is). Most arról döntenek, hogy lemondjanak az üzletrész átruházásával kapcsolatos elővételi jogról. A képviselők elfogadták az előterjesztését.

17.52

Közben halljuk: az egyetlen jelentkező visszalépett, így egyelőre nem biztos, hogy lesz érdemben közmeghallgatás, bár a közgyűlés végéig bárki jelentkezhet.

17.50

Fekete László olvasta cikkünket arról, hogy mi lesz Horváth László feladata a jövőben. Gratulál neki.

Az elnök megköszöni, de elmondja: szerette volna elkerülni azt, hogy ez az ülés közben téma legyen. A végén jelenti be, hogy kormánymegbízott lesz.

17.42

Dr. Barta Viktor elmondja: soron kívüli ülésen nem kötelező az elnöki jelentés, ezért nem volt.

A sportkoncepció kapcsán dr. Barta Viktor elmondja: a bizottság tárgyalja.

17.40

Fekete László köszöni, hogy kevesebb lesz a soron kívüli ülés. Dr. Barta Viktor főjegyzőtől kérdezi nem kellett volna-e minden ülés elején jelentést tenni az elnöknek? (A januári közgyűlés elnöki jelentéssel kezdődik majd). Azt is megkérdezi: miért nem látja a sport-koncepciót.

17.35

A közgyűlés jövő évi üléstervéről döntenek a képviselők, amely 10 alkalmat jelent. Gondolkodnak rajta, hogy a jövőben hathónapos feladatervre térnének át.  Ezzel megelőznék azt, hogy olyan sok rendkívüli ülés legyen, mint az utóbbi időben.

(A költségvetési koncepcióról szóló előterjesztés kapcsán kialakult vitától eltekintve meglehetősen nyugodt hangulatú a légkör. A terem sarkában áll a a Megyeháza karácsonyfája, szépen feldíszítve. A képviselők néha rápillantanak.)

17.32

Dr. Nagy Imre szerint keményebben kellett volna fellépni az OTP-vel szemben, mert többszörösét fizetik vissza. Horváth szerint azért, mert a pénzintézet nem lát  garanciát arra, hogy a megye teljesíti a visszafizetést. Hozzáteszi: "nem az OTP-vel szemben kell kezdeni a keménykedést". Erre a pénzre szükség van.

Az előterjesztést 8 igen, 1 nem, 6 tartózkodás mellett elfogadták: 1,8 millárdra bővíti a megye a hitelkeretet.

17.30

Korábban a képviselők 200 milliós hitelkeret-bővítésről döntöttek, ezt most még 100-zal toldanák meg. Az előterjesztés szerint kötvényből 600 milliót kell visszafizetni, egy egri, Baktai út ingatlanra jelzálogot is engedélyeznek, s vállalják, hogy 2012. június 30-ig 1,2 milliárdra csökkentik a hitelkeretet.

17.25
9 igen, 2 nem, 4 tartózkodás mellett elfogadják a koncepciót.

17.22

Horváth szerint a koncepció egyik kulcsszava: az őszinteség. Azaz, ne ígérjenek olyat, amit nem lehet betartani.

17.21

Fekete hozzászólására reagálva az elnök elmondja: hónapok óta trükköznek és megpróbálják kijátszani a pénzintézetet, hogy ki tudják fizetni a dolgozók bérét. Nem érti például, hopgy lehetett hagyni elrohadni a parádfürdői szociális otthont, amikor ingatlan-eladásból pénzhez juthatna az önkormányzat.

17.17

Horváth László szerint eddig folymatosan, hosszú évekig, koncepciózusan történt forráskivonás, ezért választották az önkormányzatok a kötvénykibocsátást. Hozzáteszi: amikor a nyáron az előző vezetés 1,5 milliárdra feszítette ki a hitelkeretet, már tudni kellett volna, hogy ezt vissza kell fizetni.

17.15

Dr. Nagy Imre gratulál Orojánnak. Szerinte a kétoldalas nyomtatás ugyanakkor nem oldja meg a havi százmilliós illetékkiesést.

A szocialista politikus hozzáteszi, ha az Orbán-kormány nem hoz olyan döntést, hogy most csökken az illetékbevétel, most visszafizetnék a hitelt, s nem újabbat vennének fel.

17.14

Oroján szerint át kell tekinteni az önkormányzat és intézményeinek eszközeit. Fontosnak tartja a "zöld" és energiahatékony megoldásokat. Kiemeli például a kétoldalas nyomtatást, ami szerinte nem egy science fiction elvárás. 

17.12

Oroján Sándor ismerteti módosító javaslatait (amelyeket a bizottsági ülésen mindenki támogatott). Szerinte ez a koncepció mindennek az origója, amely kijelöli azt az irányt, amerre haladni szeretnének. Azt mondja a szocialista örökség miatt rossz a megye gazdasági helyzete.

Az MSZP frakció felől morgás hallatszik.

17.10

Fekete László (MSZP) azt kéri Horváth Lászlótól, hogy a Parlamentben lobbizzon a közszféra dolgozóinak béremeléséért.

17.08

A 12 perces hozzászólását összegezve elmondja: nem látja azt az irányt, ami kifelé vezetné az önkormányzatot.

17.03

Dr. Nagy Imre az előterjesztésről elmondja, hogy 38,6 millióval tervezhet kevesebbet a színház és a bábszínház. A képviselő szerint ez 70 milliós kiesés az intézményeknek.

Visszautal Tóth Csaba napirend előtt felszólalására: dr. Nagy Imre szerint nem a megyének kellene segítenie a hatvani intézményeket, hanem a Zagyva-parti városnak kellene saját kezébe venni intézményeinek finanszírozását.

Fontosnak érzi, hogy milyen egyéb bevételeket tud hozni a megye. Örömmel látja, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatokat támogatják, de szerinte a Heves megyébe érkező 20 millió, mindössze egy Bélapátfalva méretű önkormányzatnak elég.

17.01

Az MSZP-s képviselő szerint szigorú költségvetés kell, az év második felében tapasztaltak szerint ugyanis jelentős bevétel-csökkenés várható. Emellett el kell kezdeni a hitel törlesztését is. A legfőbb problémája a koncepcióval, hogy szerinte nem tartalmaz olyan irányt, amiből láthatnák merre tartanak, mi az ami miatt majd "nem áll fejre az önkormányzat".

Dr. Nagy Imre szerint kétséges, hogy tudják-e tartani az egyensúlyt. A koncepció 600 milliós illetékbevétel kieséssel számol, szerinte azonban ez az öszeg 1 milliárd is lehet. Mivel ez az egyik fő bevételi forrása az önkormányzatnak, nehezen tervezhető évre számít.

16.55

A megyei bizottságok tárgyalásra alkalmasnak találták a koncepciót. Dr. Nagy Imre kér szót. Elmondja: nehéz időszak jön. A pénzügyi bizottság kisebbségi véleményét szóban terjeszti elő, ő  maga ugyanis nem támogatta a koncepciót.

16.52

A könyvvizsgálói beszámolót elfogadta  a testület. A jövő évi költségvetési koncepcióról Horváth elmondja: prioritást élveznek a kötelező feladatok és a közalkalmazotti bérek kérdése.

Horváth hagsúlyozza: az intézményekben egységes elvek szerint indokolt tervezni a béren kívüli juttatásokat. Az intézményvezetőknek megoldást kell keresni a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. A koncepció nem tartalmaz semmilyen elbocsátást - emeli ki az elnök.

16.49

A szocialista képviselő szavaira reagálva Horváth László elmondja: nem  arról volt vita, hogy szükség van-e a kötvénykibocsátásra, ugyanis az önkormányzatoknak - a forráselvonások miatt - csak ez az út lett kinyitva.

(Backstage: Amíg dr. Nagy Imre beszélt, kaptunk egy sms-t a szocialista sajtóosztályról: csütörtökön délelőtt dr. Nagy Imre sajtótájékoztatót tart a jövő évi költségvetésről)

16.43

A megyei bizottságok elfogadták az I-III. negyedévi költségvetési gazdálkodásról szóló beszámolót.

Dr. Nagy Imre megköszöni a pénzügyi iroda dolgozóinak a munkáját. Hozzáteszi: nem volt sikertörténet az elmúlt időszak. Elmondja: vita volt arról, mennyire adósodott el az önkormányzat, és a kötvénykibocsátásról is.  

16.40

Önkormányzati rendeletet módosítanak a képviselők. A költségvetésről eddig bonyolultan, két fordulóban szavazhattak. A két voksolás között közmeghallgatást kellett tartani. Most ezen módosítanak. (Az ülés után egyébként  mindenképpen lesz közmeghallgatás, egy jelentkező már négy óra előtt volt. Szakszervezeti témában kíván megszólalni)

16.34

Horváth hozzáteszi: a főjegyző és az aljegyző illetménye kevesebb, mint az elődjeiké volt. Dr. Kovács Csabának havi 800 ezer forintot szazvnak meg a képviselők.

16.30

A megyei aljegyző illetményéről szavaznak. Legutóbb megválasztották, de nem szavaztak neki illetményt.

Fekete László (MSZP) úgy emlékszik legutóbb megállapították az illetményt. Horváth emlékezteti, a technikai problémára. Ezért tudtak csak személyi ügyben dönteni.

16.27

Szabó Gyula (MSZP) azt mondja, a bizottsági üléseken nem ismerik a jelölt delegált tagok neveit. Azt kéri, hogy ezentúl már a bizottsági ülésen is ismerhessék a nevet. Horváth válaszában közli: akkor még nem született egyezség. Sweizert mindemellett megszavazzák a felügyelő bizottságba tagként.

16.24

A Heves Megyei Vízmű Zrt. felügyelő bizottságába Sweizer Sándor Pétert (Fidesz-KDNP) jelölik. Elfogadja a jelölést.

16.20

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárat a megye és Eger közösen tartja fenn. 50-50 százalékban vállalnak részt. E szerződés az év végén lejárna, ezért meghosszabítja a testület. A társulási tanácsba két képviselőt választanak: Bossányi Lászlót (Fidesz-KDNP) és Szűcsné Major Ildikót (Jobbik).

16.18

Tóth Csaba, az Oktatás Ifjúsági és Sport Bizottság elnökének beszámolóját fogadják el a képviselők. Többek között ez tartalmazza, a színházigazgatói pályázat kihirdetését. Csizmadia Tibor színidirektor nincs a teremben. 

16.16

Dr. Gondos István, az ügyrendi és Ksiebbségi Bizottság elnökeként elmondja: minden képviselő betartotta a vagyonnyilatkozat-leadási határidőt.

16.14

Ormossy elbúcsúzik. Tóth Csaba (Fidesz-KDNP) napirend elől szólal fel. Elmondja: az előző hatvani és megyei vezetés nem tudott megegyezni gazdasági ügyekben. A szocialistákkal ellentétben a mostani polgári együttműködés példaértékű, ugyanis az új vezetés a megoldásra törekszik.

16.12

Tizenöten vannak itt. Jelen van a megyei rendőrfőkapitány, dr. Ormossy Attila is. A képviselők kérdezhetnek tőle. Nem akarnak.

16.10

Horváth László levette a zakóját. Nekikezdünk.

16.05

Megérkezett Horváth László, még interjút ad a városi televíziónak. Hamarosan kezdünk.

15.45

A meghívón 14 napirnedi pont szerepel. A közgyűlés után közmeghallgatást tart a megyei önkormányzat. Pontos időpont nincs, csak annyi, hogy az ülés után.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján már megjelent Gárdonyi Géza Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat. Vélhetően Csizmadia Tibor színidirektor is szerepet kap a közgyűlésen.

Érkeznek a képviselők, a folyosón lévők arról beszélnek, tényleg utoljára elnököl-e Horváth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!