Közélet

2010.12.03. 17:15

Tiszta árkokkal kisebb lehet a víz okozta kár

A már lehullott és a még ezután várható csapadék miatt most különösen oda kell figyelni a vízelvezető rendszerek karbantartására.

L. A.

A sokéves átlagot meghaladó mennyiségű csapadék hullott hazánkban november utolsó és december első napjaiban. Sok helyütt gondot okoz a belvíz, amely országszerte már mintegy 100 ezer hektárnyi területet borít be, s ez egyre növekszik. Az előrejelzések szerint jelentős mennyiségű eső várható, a fagyos föld azonban ebből egyre kevesebbet tud befogadni.

– Éppen ezért nagyon fontos, hogy a települések belterületén a polgármesterek, illetve a lakók gondoskodjanak a vízelvezető rendszerek karbantartásáról, az árkok, átereszek kitakarításáról. Így a csapadék, a talajvíz tud távozni, anélkül hogy jelentősebb problémát okozna. Ellenkező esetben, mikor a víz már több száz négyzetméteres területeket lep el, csak a tűzoltók tudnak segíteni – figyelmeztetett Magyar Attila pv. alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Heves megyében egyelőre csak a nyugati részen, Hatvan és Lőrinci környékén okozott akkora gondot a belvíz, hogy oda a tűzoltóknak is ki kellett vonulniuk szivattyúikkal. A katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek felkészültek a várható helyzetre. Elvégezték a szivattyúk karbantartását és homokzsákokból is feltöltötték a készleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!