Közélet

2011.01.11. 05:07

Lungo Drom-fölény a választásokon

Megyei és országos listákra voksoltak vasárnap a kisebbségi önkormányzatok elektorai. A szavazatokat hétfőn összesítette a Heves Megyei Területi Választás Bizottság.

M. K.

Megyénkben nagy többségben, összesen 57 településen, csak cigány kisebbségi listára szavazhattak az arra jogosultak. Öt helyen több kisebbségi önkormányzat működik, míg Mátraszentimrén és Kisnánán csak szlovák, Aldebrőn német önkormányzati országos listáról döntöttek.

A megyei területi választáson a hét cigány kisebbségi mandátumból dr. Kovács Csaba megyei aljegyző közlése szerint a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség ötöt szerzett, így tőlük Danyi Sándor, Suha Jenő, Suha József Pesti, Szabó Jenő és Szőcsi Lajos lehet tagja a később megalakuló Heves Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak, míg az MCF Magyarországi Cigányok Országos Fórumának listájáról Barkóczi Sándor és a Roma Polgári Tömörülés–Roma Polgári Mozgalom B-A-Z. Megyei Szervezete – Cigány Szervezetek Országos Szövetségétől Czékmány Krisztina csatlakozhat a testülethez.

A kisebbségek országos listáira leadott szavazatokat később összesíti az Országos Választási Bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!