Közélet

2011.02.02. 04:10

Új BMW és eladott szőlő - nyilatkoztak a képviselők

Kedden kerültek fel az Országgyűlés honlapjára a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyek bárki számára nyilvánosak. Heves megyében is találhatunk változást: több honatya is tudott törleszteni tartozásából.

HEOL


Az Országgyűlés valamennyi, összesen 385 képviselője leadta vagyonnyilatkozatát a hétfői határidőig. A képviselők „védelmében” ez alkalommal is hangsúlyozzuk: a lakóház, udvar elnevezés alatt nyilvántartásba vett ingatlanok esetében a négyzetméter a telekméretre, nem pedig az azon lévő épületre vonatkozik. Mi mindenesetre ragaszkodtunk a bevallásokban szereplő adatokhoz, és aki a teljes telekméretet beírta, annál azt szerepeltetjük mellékelt táblázatunkban. Egyes politikusoknál, ahol a bevallásban több helyrajzi számon szerepelnek azonos művelési ágú ingatlanok, terjedelmi okokból összevontuk – egyszerűen összeadtuk – a négyzetmétereket, hektárokat vagy aranykorona-értékeket. A főbb adatokat fentebb olvashatják, most inkább az érdekességekre térünk ki. Az Országgyűlés honlapján kedd óta olvasható nyilvános adatok az egy hónappal ezelőtti, 2010. december 31-i vagyoni állapotot tükrözik.

A gyöngyösi Balázs József (Fidesz) jó néhány ingatlant, köztük szőlőket, víztárolót is feltüntetett bevallásában. A honatya az új megyei képviselő-testületnek már nem tagja, tavaly júniushoz képest viszont több megtakarítással rendelkezik.
Habis László (KDNP) jelenleg a megyeszékhely polgármestere, ezen tisztségéért havi 602 ezer 900 forint illeti. Az MH Mercurius Kft. 60 százalékos tulajdonosa. Ő volt az egyetlen a megyénkbeliek közül, aki feltüntette, hogy országgyűlési képviselőként több mint 1 millió forintot kap havonta.
Herman István (Fidesz) korábban szintén a Heves Megyei Közgyűlés tagja volt, a Fidesz-Polgári Frakció igazgatójaként. Októbertől ő sem tagja a testületnek, ezért kevesebb a juttatása, mint tavaly júniusban. A honatya a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves alelnöke, innen is illeti őt havonta egy csekélyebb összeg.


Horváth László (Fidesz), megyénk kormánymegbízottja a közgyűlés elnökeként jobban keresett, kinevezése óta „csak” a képviselői alapdíját kapja, ami a hozzájárulások nélkül mintegy 400 ezer forinttal kevesebb, mint korábban. Mivel azonban az adatok a december 31-i állapotokat tükrözik, mindez nem látszik a tegnap megjelent vagyonnyilatkozatában.
Az ötleteiről is híres Ivády Gábor (független) egyúttal Ivád polgármestere. Autó nincs a nevén, a családi 16 éves kis Citroënnel jár a fővárosba. Mint elmondta: megmosolyogtató, amikor a Parlament előtt az Audik között parkol vele. Legutóbbi bevallása óta írt egy mesekönyvet, de ennek elszámolása még nem történt meg. – Nem leszek belőle milliomos, ez inkább apai büszkeség – emelte ki.


Dr. Lukács Tamásnak (KDNP) saját ügyvédi irodája van Egerben, de ebből jelenleg nincs bevétele. Érdekességként érdemes megemlíteni: övé a legdrágább laptop a megyei képviselők közül: míg a többiek hordozható számítógépe közel 390 ezer forintot ér, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnökének masinája 437 ezer forintot kóstál.
Mirkóczki Ádám (Jobbik), a radikális párt szóvivője több tartozást írhatott nyilatkozatába, mint tavaly. – Párton belül a képviselők legnagyobb részének egyébként nem fő célja az állás- és vagyonhalmozás, többen például rosszabbul jártak azzal, hogy feladták korábbi munkájukat a Parlamentbe kerülést követően – értékelt a feldebrői képviselő.


Az egri dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkáraként immár másfél millió forinttal több megtakarítást tudhat magáénak, mint fél éve. A megyeszékhelyi fiatalember továbbra is birtokosa két Bethlen István hajdani miniszterelnök által írt levélnek, valamint Andrássy Gyula és Széll Kálmán leveleinek, továbbá öt antik órának.
Sneider Tamás (Jobbik) az autók mellett egy MTZ traktorral is rendelkezik, szőlőiben gazdaságot vezet. Egyedül ő töltötte ki az „egyéb közlendők” rovatot, amelyben leírta: 8 hektár szőlőt kellett eladnia, amelyből tartozásának egy részét rendezhette. Mindezért az előző kormányt okolja.


Sós Tamás (MSZP) megtakarításai egy részét aranykoronában – 690 AK, 10,35 millió forint – tüntette fel. – Vagyonnyilatkozatomban az előzőekhez képest látható, hogy már nem kapom illetményen felüli juttatásként a megyei közgyűlés elnökségéért járó havi juttatásom. Ezenfelül egy kicsit kevesebb megtakarított pénzem van – értékelt lapunknak.
Szabó Zsolt (Fidesz), Hatvan polgármestere mezőgazdasági termelés címen könyvelhetett el 800 ezer forintot. Több gazdasági társaságnak a tulajdonosa, a tartozása csökkent.
Dr. Tóth József (Fidesz), a hevesi körzet képviselője Tiszanána polgármestere, mezőgazdasági őstermeléssel is foglalkozik, ebből származik illetményen felüli eseti juttatása. Új autót vásárolt: egy Mercedes 220C-t cserélt le egy BMW 525D-re.
A gyöngyösi születésű pártelnök-frakcióvezető, Vona Gábor (Jobbik) diákhitel-tartozása 30 ezer forinttal csökkent tavaly június óta. A Magyar Hírek Kft. fele részének tulajdonosa, sem autó, sem egyéb jármű nincs a nevén.

Címkék#kerecsend#Bélapátfalva#szavazás#Mezőszemere#Szarvaskő#Feldebrő#Kál#Poroszló#Ivád#Szajla#Sarud#Kompolt#Bekölce#Csány#Aldebrő#Pétervására#Bükkszék#Petőfibánya#füzesabony#Rózsaszentmárton#Hírkereső küldés#Verpelét#Bodony#Terpes#egér#Szilvásvárad#pély#Hevesaranyos#Megyei politika#Detk#Balaton#Felsőtárkány#Tarnazsadány#Kömlő#Tarnaszentmária#Mikófalva#Tarnalelesz#gyöngyöspata#Recsk#Ludas#Noszvaj#Nagyvisnyó#Sós Tamás#Egerfarmos#Domoszló#Apc#Nagyút#sneider tamás#Egerbocs#Egerszalók#Nagyfüged#Gyöngyösoroszi#Balázs József#Parádsasvár#Lőrinci#Tarnaörs#Demjén#Gyöngyössolymos#Nagykökényes#Zagyvaszántó#Újlőrincfalva#Lukács Tamás#halmajugra#szabó zsolt#gyöngyöshalász#Heréd#Erk#Kisköre#Egercsehi#Boldog#Novaj#gyöngyös#Sirok#Tarnaszentmiklós#Ostoros#Tarnaméra#Fedémes#Heves#Vona Gábor#Tenk#Egerszólát#Kisnána#Mátraballa#Atkár#Dormánd#Parád#Boconád#Erdőkövesd#Tófalu#Habis László#Vámosgyörk#Mátraszentimre#istenmezeje#Markaz#visonta#Mónosbél#Vécs#Szentdomonkos#Bükkszentmárton#Nagytálya#Hevesvezekény#Karácsond#Egerbakta#Tóth József#Zaránk#Bükkszenterzsébet#Mezőtárkány#Bátor#Szihalom#Mátraderecske#Szücsi#Nagyréde#Nyitrai Zsolt#kápolna#Visznek#Herman István#Erdőtelek#Kerekharaszt#Abasár#Ivády Gábor#Andornaktálya#Adács#Ecséd#Besenyőtelek#Pálosvörösmart#Tarnabod#Hort#Mirkóczki Ádám#Gyöngyöstarján#Átány#Horváth László#Kisfüzes#Tiszanána#Váraszó#Maklár#Szúcs#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!