Közélet

2011.04.16. 17:53

Fodor Gábor: a kormánytöbbség nem alkotmányozó többség

Az Orbán-kormánynak adott volt a lehetőség a sérülések begyógyítására, ám ehelyett súlyos csapásokat mért a jogállamra - áll Fodor Gábor Orbán Viktorhoz címzett nyílt levelében.

HEOL

Fodor Gábor több, mint egy éve nem vesz részt aktívan a politikai életben, ám szerinte most olyan mérföldkőhöz érkeztünk, ahol meg kell szólalnia. Az SZDSZ egykori elnöke nyílt levéllel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben arra kéri, hogy fontolja meg még egyszer azokat a véleményeket, melyek aggodalommal tekintenek az elfogadás előtt álló új Alkotmányra. Szerinte Orbánnak a mögötte állók erejében bízva egy olyan Alkotmány mellé kell állni, amely vagy bírja a józan gondolkodású ellenzéki pártok támogatását, vagy kiállja a népszavazás próbáját.

Mint fogalmaz, az Orbán-kormánynak adott volt a lehetőség a sérülések begyógyítására, ehelyett súlyos csapásokat mért a jogállamra, tovább gyengítve a jogbiztonságot. A demokrácia a joguralom rendszere, nem pedig a népítéleté. Nem rúghatják fel a jogbiztonságot még akkor sem, ha a közvélemény vélt vagy valós többségének igazságérzetére hivatkoznak közben. Nem szabad visszamenőleges hatállyal törvényeket alkotni, a független intézmények hatáskörét és funkcióit, a sajtó szabadságát korlátozni.

Fodor úgy fogalmaz: nem vitatja az Orbán mögött és döntései mögött álló kétharmados többség legitimációját, de mindketten tudják: a kormánytöbbség nem alkotmányozó többség. Ha így tekint magára, azzal politikai bűnt követ el. Egy politikai bűnben fogant Alkotmány pedig azt az elemi feladatát, hogy összekösse a különböző világnézetű és felfogású magyarokat nem fogja betölteni, hanem intézményesen is szétszakítja az országot.

Fodor szerint az elmúlt 20 év gondjai között a ’89-es Alkotmány kiállta az idők próbáját. Ezt a konszenzusos, többpárti Alkotmányt akarják most egy oktrojált, egypárti alkotmányra cserélni, hadat üzenve ezzel a sokszínű, szabad és demokratikus Magyarországnak. Az új Alkotmány születése pillanatától ingatag lábon áll majd, hiszen egyetlen párt erőltette rá akaratát Magyarországra. A folyamat azonban még visszafordítható, a döntés Orbán Viktor kezében van. Levele végén Fodor szélesebb egyetértés megteremtésére vagy népszavazás kiírására szólítja fel a miniszterelnököt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!