Közélet

2011.04.05. 15:29

Nemkívánatosak: vizsgálódik az ombudsman

Hivatalból indított vizsgálatot Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a gyöngyössolymosi képviselő-testület "persona non grata" határozata miatt.

HEOL

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mert sajtóhírekből úgy értesült, hogy Gyöngyössolymos képviselő-testülete két újságírót és négy helybéli lakost nemkívánatos személynek nyilvánított a településen - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a tudósításokban megjelentek alapján felmerült a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelménye sérelmének, illetve közvetlen veszélyének gyanúja. A vizsgálat keretében Szabó Máté a Heves Megyei Kormányhivataltól kért tájékoztatást.

Mint ismert, Gyöngyössolymos önkormányzata februári határozatában négy helybélit és lapunk két újságíróját nyilvánította persona non grata-nak, azaz nemkívánatos személynek. A februári ülés jegyzőkönyvét azóta sem sikerült megtekintenünk, így a határozat indoklását sem ismerjük. A falu jegyzője múlt pénteken azzal hárította el kérésünket, hogy április 12 után "lesz hitelesítve a jegyzőkönyv", s azután nézhetjük meg.

Korábbi írásunkban a megyei kormányhivatal törvényességi főosztályának vezetője arról tájékoztatott, az önkormányzatoknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy akár rendeletben, akár határozatban a választópolgárokat megkülönböztessék. A főosztály az önkormányzati ülésekről készült jegyzőkönyvek beérkezését követően a határozatokat és rendeleteket megvizsgálja.

A négy kitiltott helybéli a határozat nyilvánosságra kerülésekor kilátásba helyezte, hogy jogi lépéseket tesznek az önkormányzat döntése miatt, ám az még továbbra sem tudható biztosan, hogy valóban megteszik-e ezt, illetve ha igen, akkor milyen formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!